Modern Kütüphane Mimarisi; Kamusal Mekan, Mekansal Kurgu ve Kullanıcı Deneyimine Bir Bakış

UÇAR A., ÖRMECİOĞLU H. T.

Elektronik Çağda İçerikten Mimariye Kütüphaneler, Ankara, Türkiye, 1 - 03 Ekim 2015, ss.2

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.2
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kütüphaneler genel olarak araştırma veya bilimsel çalışma gibi ihtiyaç karşısında gidilen, yine sıkıcı olarak tanımlanabilecek mekanlar olarak akla gelir. Son yıllarda toplumlarda önemli yeni alışkanlıkların oluştuğu gözlenir. Bunlar AVM kültürü ile beraber alışveriş kültürünün değişmesi, geleneksel yemek yeme kültürünün karşısında hızlı yemek yeme alışkanlığının yerleşmesi, sosyal yaşam içinde farkındalık ve statü göstergesi olarak markalara olan yönelim ve tercihler, bireysel ve çekirdek aile yaşamına ve hayat pahalılığı gibi nedenlerle küçük konutlara doğru eğilim, dizüstü bilgisayar, tablet ve cep telefonuna bağlı olarak hareketli ve dijital yaşamın gelişmesi olarak sayılabilir.

Kütüphanelerin mimarisi 21.yy'la beraber yukarıda belirtilen sosyal değişimlerin yorumlanmasına bağlı, mekansal ve bina olarak geçmiştekilere göre ciddi olarak değiştiği gözlenir. Yalnızca kabuk olarak değil iç mekan organizasyonu ve mekanların işlevsel tanımlanmalarıda yeniden düzenlenir. Özellikle inşası 2004 yılında biten Seattle Halk Kütüphanesi bu anlamda bir kilometre taşı oluşturur. Kütüphaneler; Restoran, sergi ve konferans vb. Mekanlarıyla 24 saate yayılan bir kullanım alanı sağlar. Mekanların tefrişlerinde yapılan bu yeni düzenlemeler ve seçilen donatı elemanları da sıkıcı ortamlara yeni soluklar getirir. Bu bildiride Seattle Halk Kütüphanesi ve yerinde incelemesi yapılan Amsterdam Halk Kütüphanesi ile Helsinki Üniversitesi Kütüphanesi gibi kütüphanelerin mimari ve mekansal kurguları; işlev, mekan kalitesi, sunduğu kullanıcı olanakları, kamusal yapı karakteri ve mekan kalitesi vb. nitelikleri açısından incelenerek, olumlu ve olumsuz yönleri tartışmaya açılması amaçlanır. Özellikle ülkemizde yeni yapılacak olan kütüphanelerin tasarımlarında örnek alınan bu ve benzeri yapıların durumlarının ortaya konulması, yeni tasarım yapacak mimarlara yararlı olması beklenir.