TURİZMİN BÖLGESEL EKONOMİK KALKINMADAKİ ROLÜ VE UYGULAMA ÖRNEĞİ OLARAK EĞİRDİR YÖRESİ

Alpar M. Ö.

Paradigma Akademi, Çanakkale, 2022

• Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Paradigma Akademi
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bölgelerarası dengesizliğin giderilmesinde turizmin önemli bir rolü vardır. İktisadi kalkınma ve sosyal gelişme politikaları, bölgelerarası gelişme farklılıklarını en aza indirme amacını taşımaktadır. Dünyada kalkınmaya yönelik yaklaşımlara paralel olarak, 1970’li yıllardan itibaren turizmin algılanmasında da önemli değişmeler olmuştur.

Turizmin bölgelerarası dengesizliği gidermedeki rolü, onu kalkınmış ülkelerde önemli bir sektör konumuna getirirken, özellikle kalkınmakta olan ülkelerde turistik potansiyeli olan yörelerin geliştirilmesinde turizm sektörü gibi “yardımcı sektörlerin” kalkınmaya hız verici ve tamamlayıcı tesirleri artık iyice anlaşılmıştır.

Bu kitapta genelde, iktisadi kalkınma, bölgelerarası dengesizlik ve bu dengesizliği giderecek turizmin bölgesel gelişmeye katkısı konuları incelenmiştir. Özelde ise; Göller Bölgesi’nin en önemli turistik merkezi olan Eğirdir İlçesi ve çevresi değerlendirilmiştir. Yöre halkının turizm konusundaki düşünceleri ise anket yöntemi ile öğrenilmeye çalışılmıştır. Eğirdir Gölü ve çevresinin bir turizm merkezi haline getirilmesiyle, bölgenin kalkınmasında turizmin bir faktör olarak kullanılma şansına işaret edilmektedir.

Turizm sektörünün Eğirdir İlçesi’nin kalkınma problemine çözüm sağlama ve katkıda bulunabilme imkanını tesbit etmek için öncelikle ilçenin avantaj ve dezavantajları üzerinde durulmuştur. Böylelikle bölgenin turizme uygunluğu test edilmeye çalışılmıştır. Bu testi yaparken de; Eğirdir İlçesi’nin turizm potansiyeli ve bu potansiyelden gelecekte daha fazla yararlanabilmesi için neler yapılması gerektiği konuları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, yöre halkına uygulanan anket ile halkın, turizm konusundaki beklentileri ve düşünceleri tesbit edilmeye çalışılmıştır. Uygulanan anket bir ön araştırma niteliğinde ele alınmıştır. Yörede gelecekte yapılabilecek muhtemel birincil kaynak araştırmalarına da bu çalışmanın ışık tutması ve bu tip araştırmacılara da bir fikir vermesi amaçlanmıştır.

Eğirdir İlçesi ve çevresi, sahip olduğu zengin turistik potansiyelden dolayı, başta kış ve su sporları turizmi olmak üzere, birçok turizm çeşitinin öncelikle aranın özelliklerine sahiptir. Eğirdir’de oluşturulacak bir turizm merkezi için öncelikle üst yapı ve pazarlama sahalarındaki sorunların çözümlenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda bu sorunların çözümlenmesi halinde, Eğirdir İlçesi’ne çok yakın olan Antalya Bölgesi’ne dikkat çekilmektedir. Antalya Bölgesi tüm Türkiye’ye gelen toplam turist sayısının önemli bir bölümünü ağırlamaktadır. Çalışmamızda Eğirdir İlçesi’nde oluşturulacak turizm merkezi ile Antalya Bölgesi’nin yükü hafifletilirken, Eğirdir’de de turistik talep oluşturulabileceği üzerinde durulmaktadır.

Ancak, ortaya olumlu sonuçlar çıkarabilmek için gerek özel gerekse kamu kesiminin ayrı ayrı görevlerini eksiksiz yerine getirmesi halinde, Eğirdir İlçesi’nin bölgesel kalkınmasında sahip olduğu zengin turistik potansiyel önemli bir araç olabilecektir.

For abrogation of the inequilibrium between the regions tourism has an important role. Economical development and social improvement politics aim the reduction of the development differences to the minimum. From 1970’s in paralellity of the development investigations the perception of tourism changed worldwide importantly.

The role of tourism in consequence to remove inequilibrium made it to an important branch for industrial countries. The developing countries comprehended now its accelerating and complementary influence to improvement like other “auxilliary sectors”

Generally, in this work themes like economical development, inequilibrium between the regions and the effects of tourism to the abrogation of the inequilibrium differences are investigated. Specially, the district Eğirdir and its environs, the most important tourism center of the Lakes Region is summed up. The opinions of the natives are researched by questionaries. It is pointed out to the chance of using the tourism    as an development factor for this region by improving Eğirdir Lake and Environs to a tourism center.

To determine solution and contribution resources of Eğirdir District’s development problems by the tourism sector, the advantages and disadvantages of the district are defined. Thus the suitability of this region regarding tourism is tried to be tested. During the application of this test the tourism potential of Eğirdir and the necessary steps that should be made for the maximal usage of this potential in future is determined. Furthermore the opinions and expectations of the natives in respect of tourism were tried to be defined by application of a questionary, that was qualified as a prequest. In future for probable primary source researches in this region, this work aims to show the way and to put forward of ideas of investigators in this branch.

The Eğirdir District and Environs due to their rich touristical potential, are protectors with priory required characteristics of many tourism varieties, like winter and water sports tourism. For the establishment of a tourism center in Eğirdir infrastructural and marketing problems should be solved. For solution our work takes the nearness of Antalya Region into consideration. The Antalya Region is serving to an important number of total quantity of arriving tourists in whole Turkey. Our work reports about the diminish of the responsibilities of Antalya Region by establisment of a tourism center in Eğirdir. Thus cause tourist demands.

To obtain positive results the private enterprices and public institutions should fulfil their duties perfectly. If so, the Eğirdir District will act as an important mean for the regional improvement by its rich tourist potential.