Üretici Koşullarında Biber Yetiştiriciliği


TEZCAN A., KAMAN H.

İç Anadolu Bölgesi 3. Tarım ve Gıda Kongresi, Sivas, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2017, cilt.1, ss.176

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.176
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünyada nüfus artışına paralel olarak artan gıda ihtiyacı ile birlikte tarımsal su ihtiyacı da
artmaktadır. Kullanılabilir su kaynaklarının sınırlı olduğu bilinen bir gerçektir. Sulama,
modern tarımın vazgeçilmez bir parçası olup bitki üretiminde en önemli tarımsal girdilerden birini oluşturmaktadır. Ancak, tarımda uygulanan aşırı su kullanımı karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesidir. Tarımsal üretimde aşırı su kullanımı taban suyu seviyesini yükselterek tuzluluk, çevre kirliliği vb sorunlara yol açabilmektedir. Buna ilave olarak, bitkinin ihtiyacından fazla suyun tarımda kullanılması, kıt bir kaynak olan iyi kalitedeki suyun israf edilmesi demektir. Bilindiği gibi ülkemizde suyu en fazla kullanan tarım sektörüdür. Bu koşullar altında, tarımsal üretimde sulama suyundan yapılabilecek tasarruf çok önemli olmaktadır. Bu nedenle, üretici koşullarında bir bitki türü için ve belirli bir alanda sulama suyu kullanımı araştırılmıştır. Çalışmada, geleneksel üretici koşullarında yetiştirilen ve damla sulama ile sulana biber bitkisi ele alınmıştır. Araştırmada, uygulanan su miktarı, sulama sistemine bağlanan bir su sayacı ile kaydedilmiştir. Yetiştiricilik dönemi boyunca geleneksel üretici koşullarına hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Ancak, farklı zamanlarda gözlem veölçümler yapılmaya çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, aynı bitkinin tam ve eksik sulama ile sulanan literatür sonuçları ile tartışılmıştır.