Hemofilili çocuklarda su içi egzersizlerinin beden kompozisyonu, denge ve eklem hareket açıklığına etkisi

TURGUT A., ÖZDEMİR Ö., KÜPESİZ O. A.

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, cilt.8, sa.2, ss.750-764, 2011 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 8 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2011
  • Dergi Adı: Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.750-764
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmanın amacı; Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji BD. tarafından sürekli izlenen hemofili hastası çocuklarda 10 haftalık su içi egzersizlerinin beden kompozisyonu, denge ve eklem hareket açıklığına etkisini incelemektir.

Çalışmaya, yaşları ortalama 10,71±3,1 yıl olan 7 erkek çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar haftada 2 gün, 60 dk su içi egzersizleri yapmış ve çalışma toplam 10 hafta sürmüştür. Katılımcıların, egzersiz programı öncesi ve sonrası Biyoelektirik impedans, kinestetik denge, tandem duruş- yürüş ve eklem hareket açıklığı ölçümleri gerçekleştirildi. Verilerin istatistiksel analizi Wilcoxon testi ile yapıldı. Egzersiz dönemi sonunda boy, vücut ağırlığı, bazal metabolizma hızı, yağsız beden kütlesi ve toplam beden suyu değerlerinde olumlu yönde anlamlılığa rastlanmıştır (p<0,05). Fleksometrik ölçümlerde ise kalça eklem hareket açıklığı (kalça EHA) ve omuz eklem hareket açıklığı (omuz EHA) değerlerinde anlamlı farklar gözlemlenmiştir (p<0,05).

Sonuç olarak çalışmada, Su içi egzersizlerin kas kütlesinde artışa neden olabileceği ve üç eksenli eklemlerden kalça ve omuzda EHA’na olumlu katkılarının olabileceği belirlenmiştir.

Aim of this study is to examine the affect of ten week period aquatic exercise on children’s body composition, balance, and range motion who are under constant observation of Akdeniz University Faculty of Medicine Division of Pediatric Hematology-Oncology.

Seven boys who were 10.71±3.1 mean aged voluntarily attended in this study. Participants made 60 minutes exercises twice a week, and study lasted for ten weeks. Bioelectricity impedance, kinesthetic balance, tandem stance-walk and joint range of motion measurements were obtained prior and post to the exercise program. Statistical analysis of data was made by Wilcoxon test. At the end of exercise program satisfying results in measures of height, weight, basal metabolic rate, free fat mass, and total body water were obtained (p<0.05). In hip and shoulder joint range of motion satisfying results were obtained in flexometric measures (p<0.05).

As result of this study, it is founded that aquatic exercise may increase muscle mass, and may affect joint range of motion in three axed joints as hip and shoulder positively.