2010-2019 Yılları Arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Tarafından İntihar Girişimi Nedeniyle Rapor Düzenlenen Olguların Değerlendirilmesi

Atılgan M., Kılınç O., Çetiner D., Kuş S. M.

1.Uluslararası 17.Ulusal Adli Bilimler Kongre Bildiri Kitabı, sa.1, ss.544-550, 2020 (Hakemli Dergi)

Özet

DSÖ’nün tanımına göre; intihar girişimi ölümle sonuçlanmayan, bireyin alışkanlık olmaksızın kendisinin başlattığı ve başkaları tarafından engellenmeyen kendine zarar verme davranışı veya tedavi dozundan fazla ilaç kullanma durumudur. Çalışmamızda 2010-2019 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından rapor düzenlenen olgular arasında intihar girişiminde bulunan 72’si kadın 51’i erkek toplam 123 olgu retrospektif olarak incelenerek elde edilen veriler değerlendirildi. Yöntem seçiminde ilaç alımı ilk sıradaydı. Psikiyatrik hastalığı olup-olmadığı belirtilen 102 olgunun, 47’sinde (%46) psikiyatrik hastalık mevcuttu; bunlardan 14’ü intihar girişiminden sonra yeni tanı almış olup, 33’ü ise daha önceden tanısı bulunan kişilerdi. Bu tanılar arasında depresif bozukluk en sık görülendi. İntihar girişimine neden olan faktörün belirtildiği olgularda her iki cinsiyette 1.sırada eşi/sevgiliyle oluşan sorunlar, 2.sırada kadınlarda partner dışı ailevi sorunlar, erkeklerde maddi problemler, 3.sırada kadınlarda ders başarısızlığı, erkeklerde partner dışı ailevi sorunlar yer alıyordu. İntihar girişimi ve/veya kendine zarar verme öyküsüyle ölümle sonuçlanan intiharlar arasında güçlü bir bağlantı bulunduğundan, intihar girişimi olgularındaki artış bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır. İntihar girişimlerinin önlenmesinde ana hedef hazırlayıcı risk faktörlerinin erken fark edilip, erken ve etkin olarak ortadan kaldırılmasıdır.

According to the definition of WHO; Suicide attempt is a self-harming behavior that does not result in death, is initiated by the individual without a habit and is not prevented by others, or the use of more than therapeutic dose of medication. In our study, among the cases that were reported by Akdeniz University Faculty of Medicine Department of Forensic Medicine between 2010 and 2019, 72 female 51 male total 123 cases who attempted suicide were retrospectively analyzed and the data obtained were evaluated. Drug intake method was the first choice of method. Out of 102 cases that stated mental health of subjects, 47 (%46) of them had psychiatric disease; 14 of them were newly diagnosed after the suicide attempt, 33 were previously diagnosed. Among these diagnoses depressive disorder was the most common. In cases which the factor causing suicide attempt was specified, problems with spouse / lover were in the first place in both genders,  in the second place, there were family problems beside the partners for women, financial problems for men, in the third place there were academic failure for women, family problems outside partners for men. The increase in cases of suicide attempt should be considered as a public health problem since there is a strong link between suicide attempt and / or self-harm history and suicides resulting in death. The main goal in preventing suicide attempts is to detect and eliminate predisposing risk factors early and effectively.