Almanya’daki Yaşlılların Türkiye’deki Sağlık Ve Bakım Hizmetlerine İlişkin Görüşleri


Creative Commons License

ÇOBAN M., ESATOĞLU A. E., Çağlar Z.

1. Uluslararası 11. Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi, Trabzon, Türkiye, 13 - 15 Ekim 2017

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Almanya’da yaşlı nüfusu hızla bir şekilde artmaktadır. Artan yaşlı nüfus ile birlikte bakıma muhtaç yaşlı sayısında da bir artış beklenmektedir. Almanya’da bakıma muhtaç yaşlıların artışı ile birlikte farklı ülkelerde sağlık ve bakım hizmeti alma oranı da artmaktadır. Uzakdoğu ülkeleri, İtalya, İspanya ve Almanya yaşlıların sık tercih ettiği ülkeler arasındadır. Türkiye’de özellikle Antalya’da Alman yaşlı nüfusunda son 10 yılda hızlı bir artış gözlenmektedir. Ancak bu kişiler daha çok sağlık ve bakım hizmeti almaktan öte dönemsel yaşam mekânı olarak tercih etmektedirler.
Amaç: Bu çalışma Almanya’daki yaşlıların Türkiye’deki sağlık ve bakım hizmetlerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi üzerine yapılandırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evreni, 65 yaş ve üzeri Almanya’da yaşayan ve son iki yılda Türkiye’de toplam 15 günden fazla kalan Alman yaşlılardan oluşmaktadır. Çalışma, Almanya’da Berlin ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerinde 30 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular ve Sonuç:Görüşmeciler, Türkiye’deki sağlık sistemini değerlendirirken kendi sağlık hizmet kullanımlarına dayanarak değil anlatılar üzerinden değerlendirmektedirler. Sağlık ve bakım hizmetlerini değerlendirirken personel nitelikleri, sağlık hizmet sunumundaki kültürel değişkenler, hastaların genel kanaatları ve Türkiye’nin genel yapısı ile ilişkilendirerek değerlendirmektedirler. Görüşmecilerin olumlu ve olumsuz görüşleri olmakla birlikte genel anlamda çok fazla bilgileri olmadığını değerlendirmelerini yaparken medyadaki sağlık haberleri dışındaki genel haberlerden etkilenebildiklerini de ifade etmektedirler. Öneriler: Bu çalışma kısıtlı bir çalışma olup genellenebilir nitelikte daha geniş ölçekli çalışmaları yapılması gerekmektedir. Olumsuz algı ve düşüncelerin giderilmesinin sağlık turizminin gelişmesine de önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi; Göçmen, Bakım Hizmetleri, Almanya,

Introduction: The population of Turkish origin people in Germany has been increasing dramatically. With increase of elderly population, it has also been increasing the need to care. Moreover, the ratio of the people taking the health and care services from different countries has also been increasing. One of the most chosen countries in this extent are Italy, Spain and Far Eastern countries. In Turkey, specially in Antalya, the German population has been increasing. However, they live in Turkey mostly for permanent settlement rather than taking health service.
Aim: The aim of this study is to determine the perception of elderly people living in Germany on the subject of Turkish health and care services.
Materials and Methods: The study includes 65 years and above German origin elderly people living in Turkey at least 15 days. The semi-structured form was conducted to the 30-elderly living in Berlin and North Ren-Vestfalya.
Findings and Results: The result of semi-structured forms indicated that the elderly people evaluated health system in Turkey not based on their use and access of Turkish health system but they evaluated according to they had heard from other people. During the assessment of Turkish health system, they considered the qualification of personnel, cultural variables in health service providence, general ideas on health system and general system in Turkey. Moreover, they have positive and negative perceptions and they have not sufficient knowledge on Turkish health system. They have been affected from media news during the evaluation of health system.
Recommendations: Since this study was limited, the more generalized research with should be done. Removing negative perceptions on health and care system contributes to improve health tourism in Turkey.