Ortaögretim Kademesinde Spor Bölümünü Seçen Ögrencilerin Niteliklerinin Incelenmesi

YAYLACI F.

II.Ulusal Beden Egitimi ve Spor Ögretmenligi Sempozyumu, Bursa, Türkiye, 21 - 23 Aralık 2001, ss.181-195

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.181-195
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma, ortaöğretim kademesinde spor bölümünü seçen öğrencilerin kişisel özellikleri ve spor bölümlerine ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak öğrencilere yönelik anket formu geliştirilmiştir. Spor bölümü olan ortaöğretim kurumları çalışma evreni olarak alınmıştır. Anketten elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS For Windows paket programdan yararlanılarak x2 istatistik tekniği kullanılmıştır. Araştırmada lise iki ve üçüncü sınıfa devam eden spor sınıfı öğrencilerinin cinsiyet, yaş, boy, kilo, halen devam ettikleri sınıf ve sınıf tekrar durumu, anne-babanın eğitim düzeyi ve mesleklerine ilişkin kişisel bulgulara yer verilmiştir.Ayrıca spor bölümünü sevme nedenleri, ilgilendikleri spor dalı ve spora ayrılan zaman, ailenin desteği, derslerde karşılaşılan sorun vb. konularda cinsiyete göre görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına ilişkin sonuçlar yer almaktadır. Bu araştırma sonuçlarının spor ile ilgili bölümlere öğrenci seçilmesinde uygulanan kriterlerin belirlemesine, ortaöğretim kurumlarında açılan spor bölümlerinin işlevselliğinin ve spora yönelik amaçları gerçekleştirme faaliyetlerinin gözden geçirilmesine katkı sağlayacağı söylenebilir.

Anahtar kelimeler: Ortaöğretim, yönlendirme, spor alan/kol/bölüm