Eğimli ve Düz Kanallarda Farklı İrrigasyon Solüsyonlarının Elektronik Apeks Bulucuların Doğruluğu Üzerine Etkisi

Tekinarslan D., Erkal D., Koç Deveci S., Er K.

Necmettin Erbakan Üniversitesi 2. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Konya, Türkiye, 1 - 03 Ekim 2022, ss.105

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.105
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, farklı irrigasyon solüsyonlarının 4 farklı elektronik apeks bulucunun (EAB) çalışma boyu tespitindeki doğrulukları üzerine etkisini araştırmaktır. Eğimli kök kanallarına (eğim açısı 30-50 derece arasında olan) sahip 10 adet alt çene büyük azı ve 10 adet üst çene kesici dişler olmak üzere toplamda 20 adet çekilmiş insan dişi bu çalışmaya dahil edilmiştir. Stereomikroskop (Zeiss Stemi, CarlZeiss/GmbH, Almanya) altında 15 büyütme ile bakılan dişlerde #10 K-tipi eğe kanal boyunca ilerletilmiş ve eğenin apikalde görüldüğü ilk an ölçülen değer gerçek uzunluk (GU) olarak kaydedilmiştir. Elektronik uzunluk (EU) ise dört farklı EAB (Propex II, Propex-Pixi, Dentaport ZX, DTE Woodpecker) kullanılarak tespit edilmiştir. Dişlerde kullanılan irrigasyon solüsyonları taze hazırlanmış ve kullanılan solüsyona göre 7 farklı grup oluşturulmuştur. Grup 1 kontrol grubudur ve kanallar kuruyken ölçümler yapılmıştır. Grup 2’de %1’lik sodyumhipoklorid (NaOCl), Grup 3’de %2,5’luk NaOCl, Grup 4’de %5’lik NaOCl, Grup 5’de %2’lik klorheksidin (CHX), Grup 6’da %17’lik EDTA solüsyon ve Grup 7’de EDTA jel kullanılmıştır. Her ölçüm grubundan sonra, dişler 5 mL distile su ile yıkanmış, paper point ile kurulanmış ve bir sonraki ölçüm grubu için hazırlanmıştır. Ölçülen EU değerleri, GU değerlerinden çıkarılarak fark ölçülmüştür. Propex-Pixi ve DTE cihazları düz kanallarda eğimli kanallara göre anlamlı derecede daha başarılı bulunmuştur (p<0.05). EAB’ların farklı solüsyonlar varlığında doğrulukları karşılaştırıldığında Kontrol grubu ve Grup 5’de (%2 CHX) EAB’ler düz kanallarda eğimli kanallara göre anlamlı olarak daha başarılı bulunmuştur (p<0.05).

Anahtar Kelimeler: Elektronik apeks bulucular, irrigasyon solüsyonları, doğruluk

Effects of Different Irrigation Solutions on the Accuracy of Electronic Apex Locators in Curved and Straight Root Canals

The aim of this study was to evaluate effects of different irrigation solutions on the accuracy of 4 different electronic apex locators (EALs). A total of 20 extracted human teeth, 10 maxillary incisors and 10 mandibular molars with curved roots, which in the curvature angles were between 30-50 degrees were selected. #10 K-type file was advanced under a stereomicroscope (Zeiss Stemi, CarlZeiss/GmbH, Germany) at X15 magnification until the file was seen apically and the measured value was recorded as actual length (working length-WL). Then, electronic length (EL) was determined by using 4 different EALs (Propex II, Propex-Pixi, Dentaport ZX, DTE Woodpecker) in the presence of different irrigation solutions. Group 1 was control group. For Group 2 1% NaOCl, for Group 3 2.5% NaOCl, for Group 4 5% NaOCl, for Group 5 2% CHX, for Group 6 17% EDTA and for Group 7 EDTA gel was used. After each measurements, the roots were washed with 5 ml of distilled water and dried with a paper point before the same teeth were used in the next group. The difference was calculated by subtracting the WL from the EL for each tooth. There is significant difference between Propex-Pixi and DTE. Propex-Pixi and DTE were more successful in straight root canals than curved ones (p<.05). When EALs accuracy was compared in presence of different irrigation solutions, there is significant difference in Control group and Group 5 (2% CHX). In these groups, EALs were found to be significantly more successful in straight root canals than in curved canals (p<.05).

Keywords: Electronic apex locators, irrigation solution, accuracy of EAL