Medyada Yozlaşan Sanat Kavramı ve Toplum Üzerindeki Etkisi”

GÖNÜLAL Ö.

10.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi,, Ankara, Türkiye, 28 - 30 Kasım 2015, cilt.1, sa.1, ss.18-24

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.18-24
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sanat ile toplum arasındaki ilişkinin doğru biçimde gerçekleşmesinin temelinde sanat  olgusunun doğru tanımlanması yatmaktadır. Sanat olgusunun doğru tanınması, sanat olgusunun doğru tanımlanmasıyla gerçekleşecektir.

Ancak bir kavramın çeşitli tanımlara sahip olması, o kavramın toplum bireyleri tarafından yeterince tanınmaması tehlikesini de beraberinde getirecektir. Sanat kavramının tanınmaması, toplumun değerlerinin toplum bireyleri tarafından  değer olarak algılanmasını da engelleyecektir.

Türkiye toplumu üzerinde medyanın etkisi reddedilemez bir gerçektir. Sanat kavramının tanınmamış olmasından dolayı,  medyanın önemli bir kolunu oluşturan televizyonlarda,  yeterince dikkatli davranılmaması sonrasında, sanat olgusu içerisinde  değerlendirilemeyecek çalışmalar  “sanat”, bu çalışmalar  içinde bulunan bireyler de “sanatçı” olarak  gösterilmiştir. Bundan dolayı toplum bireyleri, medyanın sunduğu “sanat” ve “sanatçı” kavramlarından hareketle değerlerini oluşturmaktadır. Ancak sunulanların değersizliği, toplum bireylerinin değerlerini değersizleştirmekte ve toplumun “ yoz kültür “ egemenliği altına girmesine neden olmaktadır.

Dolayısıyla sanat kavramının tanımının yapılması için yeni önerilere, bu önerilerin tartışılmasına ve ortak bir görüşe varılmasına gereksinim vardır. Böylece toplum bireyleri “sanat”ı doğru tanıyabilecekler, doğru değerlerden hareketle kendi değerlerini oluşturabileceklerdir.

Summary

The basement of accurately eventuating the relationship between art and society is to accurately define the concept of art. To accurately acknowledge the concept of art, the definition of art should be clarified.

It is obvious that media has a significant effect on Turkish society. Because of the concept of art has not defined accurately and of the careless behavior of people, on the televisions –which is an important branch of media- some studies which cannot be assessed in the art concept are indicated as “art”, people who works in these studies are indicated as “artist”. However, the insignificant studies make the tradition of the individuals worthless and cause the values of community become “corrupted culture”.

Therefore, new suggestions, discussions about these suggestions and as a result, forming a common point of view are needed to redefine the concept of art. With the help of this way, individuals will be able to correctly acknowledge the “art” and from accurate values, they will be able to construct their own values. The quality of the society will be increased by accurate definition of “art” and by comprehending this concept well.