ORAL SKUAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOM: BİR OLGU SUNUMU

Şendişçi Gök R., Rasat A., Yardımcı S., Özbudak İ. H.

2.Uluslararası Ağız Kanserleri Kongresi, İzmir, Türkiye, 5 - 08 Ekim 2023, ss.192-193

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.192-193
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Oral skuamöz hücreli karsinom, oral kaviteyi etkileyen en yaygın malign epitelyal neoplazm olup en fazla 40 yaş üzeri erkek hastalarda görülmektedir. İnsanlarda görülen tüm malign tümörlerin yaklaşık %4'ü oral kavite ve boyunda meydana gelir. Skuamöz hücreli karsinom ise oral bölgede görülen malignitelerin yaklaşık %90’ınını oluşturur. Kesin bir etyolojik faktör bilinmemekle birlikte multifaktöriyel bir hastalıktır. Bu vaka sunumunun amacı, tanılı bir biçimde kliniğimize başvuran erkek hastanın klinik, radyografik ve patolojik Bulgularını değerlendirmektir. Olgu Sunumu: Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na radyoterapi öncesi dental işlemlerin tamamlanması amacıyla başvuran 44 yaşındaki erkek hastada trismus ve ağız açıklılığı kısıtlılığı mevcut olup, intraoral muayenesinde sağ posterior bukkal sulkus ve alveolar mukoza etrafında, yüzeyden kabarık, kırmızı-beyaz ülsere lezyon izlenmiştir. Detaylı inceleme için Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ve Ultrasonografik görüntüleri alınmıştır. Sonuç: Malign lezyonlarının erken evreleri çoğunlukla ilk olarak diş hekimleri tarafından görülmektedir. Erken teşhis ve tedavi açısından biz diş hekimlerinin rolü oldukça fazladır. Prognozu iyileştirmek ve sağ kalım oranını arttırmak için intraoral muayene dikkatli bir biçimde yapılmalı ve anormal gözüken lezyonlara ayırıcı tanıları yapılarak şüphe ile yaklaşılmalıdır.

Objectives: Oral squamous cell carcinoma is the most common malignant epithelial neoplasm affecting the oral cavity and is most common in male patients over 40 years of age. Approximately 4% of all malignant tumors in humans occur in the oral cavity and neck. Squamous cell carcinoma accounts for approximately 90% of all malignancies in the oral region. Although no definite etiologic factor is known, it is a multifactorial disease. The aim of this case report is to evaluate the clinical, radiographic and pathologic findings of a male patient who presented to our clinic. Case Report: A 44-year-old male patient presented to Akdeniz University Faculty of Dentistry, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Radiology for completion of dental procedures before radiotherapy. On intraoral examination, a red-white ulcerated lesion raised from the surface around the right posterior buccal sulcus and alveolar mucosa was observed. Cone Beam Computed Tomography and Ultrasongraphic images were taken for detailed examination. Results: Early stages of malignant lesions are often first seen by dentists. The role of dentists in early diagnosis and treatment is very important. In order to improve the prognosis and increase the survival rate, intraoral examination should be performed carefully and abnormal lesions should be approached with suspicion by making a differential diagnosis.