Korunan alanlarda çevre sorunlarının değerlendirilmesi: Pamukkale özel çevre koruma bölgesi

DAĞ V., MANSUROĞLU S.

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ, cilt.18, sa.2, ss.109-120, 2017 (Hakemli Dergi)

Özet

Kentleşme, birçok kaynak üzerinde olduğu gibi korunan alanlarda da çeşitli etkilere yol açabilmektedir. Bu etkiler korunan alanlar çevresindeki kullanımlara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hızlı kentleşmeye bağlı olarak Denizli kent merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB)’nin alan içerisindeki ya da çevresindeki kullanımlardan kaynaklı çeşitli çevre sorunlarından olumsuz etkilendiği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı ulusal ve uluslararası boyutta önem taşıyan Pamukkale ÖÇKB’nde çevredeki alan kullanımları ile ziyaretçilerden kaynaklanan çevre sorunlarının belirlenmesidir. Bu amaçla Pamukkale ÖÇKB ve çevresi ile ilgili yapılan gözlem ve incelemelerin yanı sıra, alanı ziyaret eden yerli turistlere yönelik, standart formlar aracılığıyla, karşılık görüşme yolu ile yerinde anket (400 kişiye) uygulanmıştır. Elde edilen tüm verilerden yararlanılarak, çevre sorunlarının olumsuz etki var/yok şeklinde değerlendirildiği “Etkileşim Matrisi” oluşturulmuş,  alanın koruma/kullanma dengesinin sağlanması temelinde, belirlenen çevre sorunlarının etkilerinin azaltılması veya sorunun kaynağında çözülmesine yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.

Urbanization can lead to various effects on protected areas as well as on many sources. These effects may vary depending on the use of the area around. Due to rapid urbanization, Pamukkale Specially Protection Area (SPA), which is located about 20 km from Denizli city center, is thought to be adversely affected by some environmental problems. In this study, it is aimed to determine environmental problems arising from environmental use and problems arising from the pavilion in Pamukkale SPA which is important in national and international dimensions. For this purpose, on-site questionnaires (400 persons) have been applied to the local tourists visiting the area through standard forms, by means of interviews, as well as observations and examinations about Pamukkale SPA and its surroundings. Based on all the data obtained, "Interaction Matrix" was established in which the environmental problems were assessed as having / not having a negative effect. Based on the provision of the conservation / utilization balance of the area, some suggestions were made to reduce the effects of the determined environmental problems or solve them at the source of the problem.