Evlilik veya Evlilik Dışı Birlikte Yaşama: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Adak N.

Sosyoloji Dergisi, cilt.özel sayı, ss.23-40, 2016 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2016
  • Dergi Adı: Sosyoloji Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.23-40
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Avrupa ve Amerika’da neredeyse norm haline gelen evlilik öncesi birlikte yaşama, Türkiye gibi bazı ülkelerde henüz kabul görmemektedir. Bu çalışmada evlilik ile birlikte yaşama arasındaki farklar olup olmadığı ve evlilik dışı birlikte yaşamanın toplum tarafından kabul edilip edilmediği sorularına yanıt aranmaktadır.

Çalışmada, evliliğe en yakın grup ve geleceğin eş adayları olarak Akdeniz Üniversitesi son sınıf öğrencileriyle yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Araştırmada birlikte yaşayan çiftlerin resmi evlilik bağına sahip olmadıkları için daha az ailevi yükümlülükleri olduğu ve daha fazla özgür oldukları vurgulanırken evlilikte sadakatin ve cinsel doyumun birlikte yaşamadan daha fazla olabileceği belirtilmiştir.

This study is concentrated on the following questions: Are there any differences between marriage and cohabitation? Is cohabitation socially approved or not?

In the study, the findings gathered from in-depth interviews with Akdeniz University students in their final years who can be the nearest group to marriage and the future candidates for marriage are used. It is emphasized that cohabitating partners have less family commitments and freer than the married couples as they do not have bonds of matrimony and furthermore the loyalty and sexual satisfaction can be more than the cohabitors.