Direkt Kompozit Rezin Restorasyonlar ile Kırık Dişin Rehabilitasyonu ve Diastema Kapatılması: Olgu Sunumu

YILDIZ B., ODABAŞ T., HARORLI O. T.

Restoratif Dişhekimliği Derneği 23. Uluslararası Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Aralık 2019, ss.186

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.186
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Berkan Yıldız1 , Tuğçe Odabaş1 , Osman Tolga Harorlı1 1 Akdeniz Üniversitesi, Restoratif Diş Tedavisi, Antalya

16 yaşında bayan hasta ortodontik tedavi sonrası diastemaları ve diş kırığı şikayetleri ile kliniğimize başvurmuştur. Klinik ve radyolojik muayeneden sonra estetik görüntüsünün kompozit restorasyonlarla iyileştirilmesi planlanmıştır. Wax up modeli ve silikon indeksi hazırlanmıştır., Button try tekniği ile renk seçimi yapılıp (Enamel için Dentsply Ceram X Duo E1, dentin için Dentsply Ceram X Duo D2) rubber dam ile izolasyon sağlanmıştır. Kırık dişin mine yüzeylerinde bizotaj işlemi yapılmıştır. Dişler 30 saniye boyunca % 37 ortofosforik asit ile asitlenmiş, yıkanmış ve kurutulmuştur. Adeziv olarak Prime Bond & Universal (Dentsply Sirona) uygulanmıştır. Öncelikle palatal duvarlar, kompozit rezin (Dentsply Ceram X Duo E1) kullanılarak silikon indeks yardımı ile hazırlanmış ve ardından fırça ve kompozit primer yardımı ile dentin ve mine tabakaları uygulanmıştır. Son aşamada ekstra ince grenli bitim frezleri, sarı ve beyaz cilalama lastikleri, diskler ve arayüz zımparaları kullanılmıştır. Restorasyonlar keçe , keçi kılı fırça ve cila patı kullanılarak parlatılmıştır. Hasta 1 hafta sonra kontrol için çağrılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Estetik Diş Hekimliği, Diastema, Direkt Rezin Restorasyonlar, Kırık Diş

Aesthetic Rehabilitation of Fractured Tooth and Closure of Diastema with Direct Resin Composite Restorations: Case Report

Berkan Yıldız1 , Tuğçe Odabaş1 , Osman Tolga Harorlı1 1 Akdeniz University, Department of Restorative Dentistry, Antalya

A 16-year-old female patient referred to our clinic after her orthodontic treatment with the complaints about her diastemas, and fracture of tooth 21. After clinical and radiological examination, we planned to improve her aesthetic view with composite restorations. A waxup model and a silicone index was prepared. Shade matching was done with button try technique (Dentsply Ceram X Duo E1 for Enamel, Dentsply Ceram X Duo D2 for dentin) and rubber dam isolation was provided. Beveling was performed on the enamel surfaces of the broken tooth. . The teeth were etched with 37% orthophosphoric acid for 30 seconds, washed and dried gently. Prime Bond & Universal (Dentsply Sirona) was applied as an adhesive. Firstly, palatal walls were prepared by silicon index using composite resin (Dentsply Ceram X Duo E1) and subsequently dentin and enamel layers were applied with the help of brush and composite primer. At the finishing stage, extra fine finishing burs, yellow and white polishing cups and points, discs and interdental strips were used. The restorations was polished using felt whell, goat hair brush and polishing paste. The patient was called for control after 1 week.

Keywords: Aesthetic dentistry, Diastema, Direct Resin Restorations, Fractured Tooth