Examining of potential of sports tourism ın Antalya,Belek

KILIÇ T., ARISOY A., DİK T.

13.Spor Bilimleri Kongresi, Konya, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2014, cilt.13, sa.220, ss.400

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 13
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.400
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Araştırmamız Antalya ili belek bölgesinde spor turizmi açısında yatırımları bulunan seçilmiş toplam 17 oteli kapsamaktadır. Araştırmacı tarafından oluşturulan veri toplama formu kullanılarak görüşmeler kayıt altına alınmıştır. Araştırma projemizin amacı son yıllarda oldukça popüler olan Antalya belek bölgesinde, mevcut spor turizm potansiyeli hakkında bilgi toplamaktır. Bilgi toplama araçları olarak 10 soruluk bir anket hazırlanarak belek bölgesinde adını spor turizmi ile duyurmuş toplam 17 otelden ulaşılabilenlerle yüz yüze görüşülmüş diğerleri ile telefon ve internet vasıtası ile bilgi toplanmıştır.

Araştırmalarımız sonucunda otelleri kamp faaliyetleri amaçlı kullanan takımların kafile sayısı 40,00±10,69,otellerdeki sportif alanların günlük kullanıcı sayısı 145,00±37,06,otellerde sportif alanlarda görevli personelin ortalama maaşları 1593,75±457,69 olarak bulunmuştur.

Genel olarak yurtdışından gelen takımların otellerden beslenme programlarının kendi menülerine göre hazırlanması, otellerin fitness merkezlerinin daha donanımlı ve alanında uzman personel tarafından desteklenmesi, antrenman malzeme isteği gibi beklentileri öne çıkmaktadır. Ayrıca takımlar kendi spor direktörleri, antrenör, kondisyoner, masör ve malzemecilerini beraberlerinde getirmektedirler. Antalya belek bölgesi yılda 2000 takımın kamp yapmasına olanak veren bir yapıdadır. Futbol başta olmak üzere golf, atletizm, su sporları gibi takımlar da bölgeyi kamp amaçlı kullanmaktadır.

Sonuç olarak Antalya ili belek bölgesi spor turizmi açısından Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya ve Beden eğitimi ve spor yüksekokulu mezunlarına yeni iş alanları yaratmaya aday bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin önümüzdeki yıllardaki yatırım planlarını açıklamışlar ve oldukça önemli gelişmelere imza atmışlardır.

Anahtar Kelime: Spor turizmi

Our research includes in total 17 selected hotels which have been invested in sports tourism in Antalya, Belek. Interviews were recorded by using data gathering form which created by researcher. The purpose of this research paper is to collect information about the current potential of sports tourism in Antalya, Belek which is quite popular in recent years. As information gathering tool, a questionnaire which is consisting of 10 questions has been created and has been interviewed face to face with those 17 hotels which one can be achieved. Information about those hotels which cannot be achieved has been collected by using phone or internet sites.

In results of our research, number of teams who are using hotels for camping is 40,00±10,69, number of daily users of sportive areas in the hotels is 145,00±37,06, and average salary of employees who work at sportive areas in the hotels is 1593,75±457,69.

Generally teams which come from aboard excel expectations like preparing their own menus according to nutrition programs, fitness center of hotels should be supported with employees who is better qualified and expert in their field and request for training materials. Also teams come with their own sports directors, trainers, conditioners, masseur and outfitter. Antalya,belek is able to let camping for 2000 teams in a year. Teams like especially football, golf, athleticism, water sports are also using the area for camping.

As a result, Antalya, Belek in terms of sports tourism to be the shining star of Turkey and to create new business opportunities for physical education and sport college graduates has attracted attention as a candidate region. Enterprises in the region have announced plans to invest in the coming years and have achieved considerable development.

Key Words: Sport Tourism