Üniversite Ögrencilerinin Basarısızlık Nedenlerinin Incelenmesi (Besyo Örnegi)

Atak E., YAYLACI F.

1.Uluslararası Spor Bilimleri, Turizm ve Rekreasyon Ögrenci Kongresi, Ankara, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2014, ss.210

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.210
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Antalya / TÜRKİYE
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin başarı ve başarısızlığa ilişkin yükledikleri nedenlerini belirlemektir. Öğrencilerin başarı ve başarısızlığa yükledikleri nedenlerin ortaya çıkarılmasının, öğrenilen özelliklerinin betimlenmesinin yanı sıra etkili öğretim ortamlarının düzenlenmesinde de yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Araştırmada mevcut durum var olduğu şekliyle betimlenmeye, açıklanmaya çalışıldığı için tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Antalyada yaşayan üniversite öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuludur. Veri toplama aracı olarak da 2013-2014 güz döneminde 1,2,3 ve 4. sınıfta öğrenim gören 150 öğrenciye, hazırlanan 45 maddelik “Başarı ve Başarısızlığın Nedenlerine Ilişkin Öğrenci Algıları” anketi uygulanmıştır. Araştırmanın alt problemlerine yönelik olarak toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Nicel veri analizinde; SPSS 11,5 paket programından yararlanılarak betimsel istatistikler yapılmıştır. Tarama araştırmalarında toplanan verilerin genel olarak betimlenmesinde frekans dağılımı tablosundan yararlanılmıştır. Frekans dağılımı tablosu, katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemeye ve belli bir konudaki görüşlerini değerlendirmeye yönelik olarak kullanılmıştır.
Anahtar Sözcükler: başarı, başarısızlık, sınıf düzeyi, ders çalışma stratejileri

The purpose of this research is to determine the reasons university students relate to succes and failure. In addition to exposing the reasons students relate to succes and failure and describing the learned features, this research is also thought to be directive in organizing effective education. In this research, the scanning model was used to describe and explain the present situation as it is. The research's universe includes the university students living in Antalya. The sampling of the research is The Mediterranean University Physical Education and Sports Academy. As the data collection tool, a "Students' Perceptions Related to Succes and Failure" named survey consisting of 45 questions has been applied to 150 students studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades in the autumn season 2013-2014. The data collected according to the research's sub-problems have been tranferred to an electronic environment. The quantitative analizing has been done by using the SPSS 11,5 package programme to make descriptive statistics. To be able to make a general description of the data collected from the scanning researchs, the frequency distribution table was used. The frequency distribution table was used to determine the personal informations of the participants and to evaluate their opinion on a specific topic.
Keywords: success, failure, grade level, study strategies