Renkli görüntüler için SFC yöntemiyle dijital damgalama

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NACİ ER

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ilham Aliyev

Eş Danışman: Murat Ak

El yapımı kağıt üretiminde meydana gelen su izleri gibi dijital damga da, görüntünün ayrılmaz bir parçası olarak, dijital görüntünün kime ait olduğu hakkında bilgi saklar. Son zamanlarda geliştirilen yöntemlerle damgalama konusunda dayanıklılık ve hissedilmezlik yönünden iyi sonuçlar alınmıştır. Bu yöntemler başta gri tonlamalı görüntüler için önerilmiş, sonra renkli görüntüler için de uygulanmıştır. Gri tonlamalı görüntüler reel matrislerle temsil edilir. Dijital görüntü damgalama için geliştirilen yöntemler görüntünün bu matris temsilini kullanır. Renkli görüntüler ise çoğu zaman 3 boyutlu tensörlerle temsil edilir. Bu damgalama yöntemlerini renkli görüntülere uygulayabilmek için bir şekilde bu tensörler reel matrislere dönüştürülür. Bazen de görüntü kuaterniyon girdili matrise dönüştürülür ya da yöntemler tensörlerle çalışacak şekilde genelleştirlir. Biz bu tezde genelleştirilmiş Sierpiński eğrisinin yardımıyla renkli görüntüyü kompleks girdili bir matrise dönüştürmüş olduk. Bu sayede gri tonlamalı görüntülerde olduğu gibi renkli görüntüler de skaler girdili matrislere dönüşmüş oldu. Dolayısıyla damgalama için DCT, DWT, SVD gibi teknikleri kullanan bir çok yöntem hemen hemen hiç bir değişikliğe gerek duymadan renkli görüntülere uygulanmış oldu.