Hemodiyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezlikli hastalarda L-karnitin'in lipid profili üzerine etkisi : Serum lipoprotein(A) düzeyini düşüren spesifik bir tedavi

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1995

Öğrenci: Halim Yılmaz

Danışman: GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR

L- Karnitin'in hemodiyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezlikli hastalarda kardiyak fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri vardır. Ancak, lipid profili üzerindeki etkileri ile ilgili çelişkili sonuçlar bildirilmektedir. Diğer taraftan, ateroskleroz açısından bağımsız risk faktörü olarak kabul edilen lipoprotein(a) nın kamitin tedavisi ile nasıl etkilendiği bilinmemektedir. Bu çalışmada, hemodiyaliz hastalarında L- Karnitin'in serum lipid profili ve özelliklede serum Lp(a) düzeylerine olan etkileri incelenmiştir. Onbiri erkek, 9'u kadın olan ve yaş ortalaması 39.4±3.3 yıl olan 1 9 hemodiyaliz hastası çalışmaya alınmıştır. Ortalama 35.7±3.3 ay hemodiyaliz tedavisi gören hastalara 2 ay süreyle günde 2 gram kamitin oral yoldan verildi. Bu tedaviden sonra plazma L- Kamitin düzeyi belirgin şekilde yükseldi(p=0.0007). iki aylık kamitin tedavisi ile Trigliserid[p=0.046] ve VLDL-Kolesterol(p=0.06) düzeyleri artarken total kolesterol, LDL ve HDL Kolesterol düzeylerin önemli değişiklik olmadı. Ancak, serum Lp(a) düzeyleri belirgin şekilde azaldı (p=0.0002). Sonuç olarak, L- Kamitin tedavisi trigliserid düzeyini arttırırken, kolesterol düzeylerinde önemli değişiklik oluşturmamaktadır. Diğer taraftan, L-kamitin'in serum Lp(a) düzeyini azaltıcı etkisinin önemli klinik sonuçları olabilir, Buna göre, L- Kamitin, hemodiyaliz hastalarındaki hızlanmış ateroskleroz gelişimini yavaşlatan spesifik bir farmakolojik ajan olarak değerlendirilebilir. Ancak, bu konuda kesin bir karara ulaşabilmek için ileri çalışmalara gereksinim vardır.