Asmalara farklı zaman ve dozlarda uygulanan hidrojen siyanamidin erkenciliğe etkisi üzerinde Bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1992

Öğrenci: Sezin Tandoğan

Danışman: HALİL İBRAHİM UZUN

Bu deneme, Antalya sahil şeridinde yetiştirilen Cardinal, Perlette ve Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde uyanma, çiçeklenme, ben düşme ve hasat zamanı ile sürgün ge lişimi ve meyve kalitesi üzerine hidrojen siyanamidin (H2CN2) etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. üç yaşındaki Cardinal, Perlette ve Yuvarlak çekirdeksiz asmalarına beklenen uyanma tarihinden 12, 10, 8, 6 ve 4 hafta önce %l ve 2.5 dozlarındaki hidrojen siyanamid uygulanmıştır. öç üzüm çeşidi, hidrojen siyanamide farklı tepkiler göstermiştir. Hidrojen siyanamid uygulamaları uyanma hızını arttırmıştır, ilk uygulanan %1 ve 2.5 dozlarındaki hidrojen siyanamid uyanmayı yaklaşık 30 gün öne almıştır. Uyanmadan 12 ve 10 hafta önce uygulanan hidrojen siyanamid uyanma, çiçeklenme, ben düşme ve hasat zamanında sonraki uygulamalara göre önemli düzeyde erkencilik sağlamıştır. Uygulama zamanı geciktiğinde erkencilik azalmıştır. Hidrojen siyanamid doğal uyanma tarihinden 12 ve 10 hafta önce uygulandığında, olgunluk Cardinal ve Perlette çeşitlerinde yaklaşık 15 gün, Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde 7 günlük bir erkencilik sağlamıştır. Bununla birlikte uyanmadan 8, 6 ve 4 hafta önceki uygulama, üzümlerin olgunlaşma zamanına ya çok az etkilemiş, ya da hiç etkilememiştir. Son ölçümdeki sürgün gelişimi ise farklılık göstermemiştir. Bunun yanında hidrojen siyanamid meyve kalitesine olumsuz etkide bulunmamıştır.