Destinasyon Yaşam Seyri ve Yerel Halkın Turizm Gelişimine İlişkin Tutumlarının İncelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: REMZİYE EKİCİ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): BEYKAN ÇİZEL

Bu çalışmada, turizm gelişiminden kişisel fayda sağlama, turizmin algılanan pozitif etkileri, turizmin algılanan negatif etkileri ve turizm gelişimine ilişkin yerel halk memnuniyeti değişkenlerini, turizm gelişimi desteğine ilişkin tutum ile ilişkilendiren hipotetik model, Butler?ın (1980) Destinasyon Yaşam Seyri modelindeki belirleyicilere göre belirlenen iki turizm destinasyonu için ayrı ayrı test edilmiş, değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Amaca yönelik olarak, Antalya ilinin Kaş-Kalkan (270 kişi) ve Manavgat-Serik (250 kişi) halkından seçilen toplamda 520 kişilik bir örnekleme anket uygulanmıştır. Yapısal eşitlik modeli ile test edilen modelin iki bölge (Kaş-Kalkan ve Manavgat-Serik) için geçerli olduğu, ancak modelin değişkenleri arasındaki ilişkilerin farklılaştığı görülmüştür. Bulgular iki bölge için karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.