Seralar için led lambalı aydınlatma otomasyon sisteminin tasarlanmasına ve uygulanmasına yönelik bir çalışma

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Nuri Çağlayan

Danışman: CAN ERTEKİN

Bu araştırmada, sera ve bitki yetiştirme odaları için LED (Light Emitting Diode)lambalı bir aydınlatma otomasyon sistemi tasarlanmış ve bir örneğinin imalatı yapılmıştır. Çalışmada lambaya ait ışık dağılım performansı, güç tüketimi ve çalışma sürecindeki ısıl analiz verileri değerlendirilmiştir. Ek olarak, domates (Solanum lycopersicum) fideleri üzerinde örnek uygulamalar gerçekleştirilmiş ve elde edilen deneysel veriler değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlara göre; soğuk beyaz, kırmızı, mavi, morötesi (UV-A), kırmızı-mavi, kırmızı-mavi-morötesi ve tüm LED grupları aktif olduğu zaman elde edilen en yüksek fotosentetik aktif ışınım (PAR) değerleri sırasıyla, 824.5, 967.7, 173.3, 38.2, 1129.3, 1141.3 ve 1784.5 ?mol.m-2.s-1 olurken aydınlık şiddeti değerleri ise sırasıyla, 57210, 29660, 1992, 519.3, 31110, 30300 ve 82620 lx olarak elde edilmiştir. Öte yandan LED lamba için sayısal yöntem tabanlı ısıl analizler yapılmış ve sonuçlara göre LED lamba için uygun bir soğutucu seçimi üzerinde durulmuştur. Çalışma sonucunda tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan aydınlatma değerlerini sağlayabilen bir aydınlatma otomasyon sisteminin tasarımı ve uygulaması başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile LED ışığının özelliklerine ve bitkiler üzerindeki etkilerine dair gözlem ve inceleme sonuçları verilmiştir. LED ışık kaynaklarının verdiği olanaklar, yüksek kaliteli sera yetiştiriciliği için artan talebin karşılanmasına ve doğal çevrenin korunmasına katkılar sağlayacaktır. Buna ilave olarak bu sonuçlar oldukça geniş bir perspektif ve doku kültürü ve bitki yetiştirme odaları gibi tarımsal üretim araştırma alanlarında gelecek çalışmalar için yararlı katkılar sağlayacaktır.