Ekspresyonist sanat akımının resim ve mekân bağlamında incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: OKAN GÖKDAL

Danışman: Sadettin Sarı

Resim uzun yıllardır bir varoluş şeklidir, duyguların ve düşüncenin ortaya çıkmasıyla oluşan bir bütündür. Bazen bir hayalin gerçekleşmesi bazen de bir gerçeğin hayal dünyasına taşınmasıdır. Mekân, mimari bir kavram olmasına rağmen tüm duyu organlarıyla algılayabildiğimiz, resim sanatındaki örnekleri ve geçmişten günümüze birçok gelişimle değişime uğrayarak toplumun vazgeçilemez bir unsuru olmuştur. Mekân kavramının içerisinde yer alan temel öğelerin ve mekânı etkileyen temel faktörlerin uğradığı değişimler, mekânın tanımlanması, kavranması ve anlamlandırılması karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde farklılaşan toplum şartları ve bu şartların sanata olan etkisiyle mekân ve resim birbirini etkilemiştir. İnsanlar bir resme baktığında ilk başta bütünü, daha sonra da bu bütünün oluşmasını sağlayan öğeleri görürler. Mekân da birçok resimde kullanılan öğelerden biridir. Mekân kavramı insanların yaşam alanı ve sanatsal akımlar gibi pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Ekspresyonist sanat akınında sanatçıların amacı, kişilerin çevrelerinde olup bitenleri algılamasıyla düşüncenin, ruhsal ve duygusal olarak ifade edilmesidir. Ekspresyonist resimlerde renkler genellikle çarpıcı ve dikkat çekici olurken figürler sanatçının duygularıyla deforme edilip farklı bir biçimde ifade edilir. Bu resimlerde mekân kavramı, figür ve nesnelerin arkasında kalsa da resimde bütünü oluşturan önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma kapsamında öncelikle resim kavramı, mekân kavramı ve ekspresyonizm kavramlarının tanımı yapılmıştır. Resim ve mekân arasındaki ilişki incelenmiş ekspresyonizm sanat akımındaki dünyanın önde gelen sanatçılarının çalışmalarından örnekler verilip resimlerde oluşturulan mekanlar incelenmiştir.