Wistar sıçan idrarında alfa2u-globulin protein ailesinin izoformlarının incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İlknur Eker

Danışman: Sevil Aksu

Bu çalışma, Wistar tipi erkek sıçan idrarında yoğun olarak bulunan ?2u-globulin'in izoformlarının araştırılması amacıyla yapıldı. Bu amaçla 3 sıçanın idrarı kullanıldı. İdrarlarda bulunan proteinler iki boyutlu jel elektroforezi ile birbirinden ayrılarak ?2u-globulin'in izoform çeşitliliğine bakıldı ve ?2u-globulin olduğu düşünülen 16 spotun kütle analizleri ile peptit kütle parmak izi spektrumları elde edildi. Yapılan bu çalışmaların sonuçlarına göre; sıçanların idrarlarıyla attıkları toplam protein miktarları birbirine eşittir, ancak idrarlarının protein profilleri birbirlerinden farklıdır. Buna rağmen spotların peptit kütle parmak izi spektrumları neredeyse aynıdır ve bu spotların ?2u-globulin oldukları MASCOT'ta yapılan taramalarla kanıtlandı. Bu bağlamda ?2u-globulin'in pek çok izoformdan oluştuğu anlaşılmıştır.