Antalya İli Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Ekonomik Analizi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Öğrenci: Tuba Nur Demir

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): HANDAN AKÇAÖZ

Bu çalışmada, Antalya ilinde sosyal ve ekonomik açıdan faaliyet gösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin 2007-2008 yılları için karşılaştırmalı finansal analizinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini Antalya Merkez ve bağlı ilçelerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Tarım İl Müdürlüğü'nde kayıtlı muhasebe bilgilerinin analiz edilmesiyle elde edilen veriler oluşturmuştur. Kooperatiflerin muhasebe kayıtlarından yararlanılarak bilanço ve gelir tablosunun karşılaştırmalı tablolar ve yüzde yöntemiyle analizleri ile likidite oranlarının hesaplanması için oran analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda kooperatiflerin 2007 yılı likidite oranlarından sadece nakit oranı (0,94) olması gerekenden (0,2) yüksek iken, 2008 yılı tüm likidite oranlarının istenilen orandan yüksek olduğu belirlenmiştir. Kooperatiflerin mali yapılarına bakıldığında, finansal kaldıraç oranlarının istenilenden yüksek, öz kaynaklarının ise istenilenden düşük olduğu saptanmıştır.