Bitkisel materyalden biyogaz üretimi konusunda araştırmalar

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2000

Öğrenci: Salih Sözer

Danışman: OSMAN YALDIZ

Bu deneme 15, 20 ve 25 günlük bekleme sürelerinde, 37-40 °C fermantasyon sıcaklığında, sürekli akışlı laboratuvar tipi biyogaz üreteçlerinde yapılmıştır. Net 15 litre fermantasyon hacmine sahip olan üreteçler 27 dakikada bir 3 dakika otomatik olarak, 30 devir/dakika hızla karıştırılmıştır. Gübre olarak sığır gübresi, bitkisel materyal olarak da ülkemizde büyük miktarda bulunan zeytin posası kullanılmıştır. Saf sığır gübresi (SG), %80 zeytin posası, % 20 oranında gübre karışımı (SGZP), %90 zeytin posası, % 10 oranında sığır gübresi karışımı ve % 90 zeytin posası, % 10 oranında sığır gübresi ve atık yağ karışımlarından (SGZPY) elde edilebilecek biyogaz miktarları saptanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular çizelge l'de görülmektedir. Araştırma sonucuna göre zeytin posası fermantasyon materyalinin pH değerini düşürmektedir. Zeytin posası oram arttıkça gaz üretimi düşmektedir. Bu nedenle sığır gübresine göre zeytin posasından daha az biyogaz üretilmektedir. Atık yağ ilavesi ile biyogaz üretimi daha da azalmıştır.Çizelge 1. Araştırma Bulguları Oluşan biyogazın metan yüzdeleri arasında önemli bir fark saptanamamıştır. Ancak atık yağ ilavesinde metan oram %40 düzeyine inmiş ve gaz yamalığını kaybetmiştir. Materyalin giriş ve çıkış pH'ları incelendiğinde çıkan materyalin pH'sının girenden yüksek olduğu saptanmıştır. Zeytin posası oram yükseldikçe giriş ve çıkış pH'ları arasındaki fark azalmaktadır. Sadece atık yağ ilavesinde giren materyalin pH değeri çıkan materyalin pH değerinden daha düşüktür. Uygun miktarda yağ ilave edilmediği için ortam asitleşmiş ve gaz üretimi belli bir süre sonunda durmuştur.