Starter Kültür ve Dane İle Üretilen Kefirlerden Yapılan Meyveli Dondurmalarda Depolama Sürecinde Meydana Gelen Değişimler

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Öğrenci: Umut KUBAT

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): ZAFER ALPKENT

Bu çalışmada kefir danesi ve starter kültürle üretilen kefirlerden, çilekli, muzlu ve limonlu kefir dondurmaları yapılmış, işlenen dondurmaların duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile mikrobiyolojik nitelikleri incelenerek en fazla beğenilen dondurma çeşidi belirlenmeye çalışılmıştır. İncelenen kaynaklardaki değerler göz önüne alınarak dondurma mikslerinin yağsız süt kuru maddesi %10, şeker miktarı %22, yağ oranı %3 ve stabilizator oranı da % 0.5 'e ayarlanmış ve %4-5 düzeyinde meyve konsantresi ilave edildikten sonra dondurmaya işlenmiştir. Derin dondurucuda saklanması nedeniyle dondurmaların fiziksel ve kimyasal özelliklerinde önemli bir değişme olmamış, ayrıca dondurmaların yapısında bulunan laktobasil, streptokok ve mayaların büyük oranda canlılıklarım korudukları tespit edilmiştir. Duyusal olarak en fazla beğenilen dondurmanın, starter kültürle yapılan kefirden üretilen çilekli dondurma olduğu belirlenmiştir.