İncirde (Ficus carica L.) erkek ve dişi genotipler arasındaki genetik çeşitliliğin belirlenmesi ve erkek/dişi bireylere özgü moleküler markır geliştirme

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YELİZ YILMAZ

Danışman: Hatice İkten

İncir (Ficuscarica L.) hem kuru hem de taze olarak tüketimi yapılan bir meyvedir ve insanlık tarihi boyunca önemli bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Anadolu incir gen kaynakları bakımından zengindir ve Türkiye’nin neredeyse bütün bölgelerinde farklı incir genotipleri yetişir. Bitki gen kaynaklarındaki çeşitlilik ıslahçıların üstün özelliklere sahip yeni çeşitleri geliştirmelerine olanak sağlar. Islah çalışmalarını hızlandıran diğer önemli bir basamak markır  yardımlı seleksiyondur. Yapılan bu çalışmada 32 erkek, 32 dişi toplam 64 birey arasındaki genetik çeşitlilik AFLP ve SSR markır sistemleri kullanılarak belirlenmiştir. 46 SSR primer çifti ile toplam 124 polimorfik bant, 13 AFLP primer kombinasyonu ile 450 polimorfik bant elde edilmiştir.  Hiçbir primer kombinasyonu ile bütün erkek ya da dişi genotiplere özgü polimorfik bir lokus elde edilememiştir. Ancak FM4-15 primeri ile elde edilen 270 bç uzunluğundaki lokus 32 erkek bireylerin 24 tanesinde (%75’inde) görülürken dişi bireylerin 5 tanesinde, EcoCGGMseGCG AFLP primeri ile elde edilen lokus ise  32 erkek bireyin 27 tanesinde görülürken dişi bireylerin 4 tanesinde görülmüştür.