Türkiye Muhasebe Standartlarının Ülkemiz Muhasebe Uygulamaları ile Karşılaştırılması ve Antalya Yöresindeki Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: Burcu DEMİREL

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): GÜLBAHAR NİLÜFER TETİK

Hızla küreselleşen dünya ekonomisinde, muhasebe verileri yalnızca işletme sahiplerine veya sermayedarlara bilgi vermek üzere hazırlanmamakta, bu verilerin üçüncü kişilere de, işletme hakkında gerekli bilgileri açık ve net bir şekilde verebilmesi sağlanmaktadır. Muhasebe alanında yaşanan küreselleşme ve uluslararası standardizasyon, firmalar için uygulama kolaylığı sağlaması açısından önem taşımaktadır. Küresel standardizasyonun var olduğu bir sistemde, kayıt ve sınıflama gibi çeşitli muhasebe işlemlerinin anlaşılması ve yorumlanması kolaylaşmaktadır. Uluslararası düzeyde, tekdüzen bir muhasebe sisteminin uygulanması, hesap ve terim birliği sağlanmasını, uluslararası faaliyetlerde bulunan işletmelerin finansal tablolarının anlaşılır ve güvenilir olmasını sağlamaktadır. Ülkemizin uluslararası uyumu ise, yasal düzenlemelerin uluslararası uygulamalarla 1 olan uyumu ile yalandan ilişkilidir. Bu balamdan yasal düzenlemeler ile uluslararası uygulamalar arasındaki bağ, uyum konusunda en önemli faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Bugün ülkemizde, muhasebe uygulamaları önemli ölçüde vergi mevzuatına dayandınlmaktadır. Belirli ölçüde de SPK etkisi, özellikle de finansal tabloların sunumu ile ilgili olarak sürmektedir. Bu iki mevzuat arasında da bazı tekrarlar ve çelişkiler mevcuttur Ülkemizde muhasebenin bilgi üretme fonksiyonunu etkin olarak gerçekleştirebileceği bir yapıya kavuşturulması öncelikle muhasebe standartlarmm oluşturulması ve bir örnek olarak uygulanması sürecinin kurumsal bir yapıya kavuşturulması ile mümkün olacaktır Bu ihtiyaca cevap vermek için 1994 yılında TÜRMOB tarafından oluşturulan TMUDESK'in amacı; tüm ülkede faaliyette bulunan işletmelerin ve diğer kuruluşlarm mali tabloların düzenlemesini esas almak, muhasebe ilkelerinde tek düzeni gerçeMeştirmektir. Bu amaçla TMS (Türkiye Muhasebe Standartları), TMUDESK (Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu) tarafından yayımlanmaktadır. Çalışma kapsamında, ülkemizde henüz uygulama zorunluluğu bulunmayan Türkiye Muhasebe Standartlan'nın, ülkemiz muhasebe uygulamalarına yön veren düzenlemelerle (MSUGT ve SPK) karşılaştırılması ve bu karşılaştırmanın bir uygulaması olarak konaklama işletmelerinde yapılan bir anket çalışması yer almaktadır.