Yüksek sıcaklık uygulamaları için çok fonksiyonlu katalitik kaplamalar

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Esin Burunkaya

Danışman: ERTUĞRUL ARPAÇ

Bu çalışmada hem sıcaklık hem de UV ışığı varlığında uçucu organik bileşikleri (VOC) parçalayan katalitik kaplamalar sentezlendi. Termokatalizör olarak Al2O3 destekli ve desteksiz Mn, Ce, Co oksitlerin karışımı ve fotokatalizör olarak ticari P25 kullanılırken bağlayıcı olarak bazik, asidik, ve iyonik katalizörlü olmak üzere üç çeşit silan çözeltileri parçacıkları bağlamak için kullanıldı. Farklı oranlarda bağlayıcı içeren kaplama çözeltileri ile emaye yüzeyleri sprey yöntemi ile kaplanarak sertleştirildi.Sentezlenen kaplamaların yapıları FT-IR tekniği ile termal davranışları TGA, kimyasal bileşimi XRF, katalizörün gözenek dağılımı ve boyutu BET ve Civa porozimetresi teknikleri ile kaplamaların yüzey pürüzlülük değerleri temassız optik profilometre ve temaslı profilometre ile yüzey morfolojisi SEM-EDX ile incelendi. Kaplamaların katalitik aktiviteleri tez kapsamında geliştirilen katalitik fırın kullanılarak tiyazol, pirazin, maltol, vanilin ve toluen'e karşı GC-MS ile belirlendi.