Bazı antidepressant ilaçların drosophila melanogaster’de mutajenik ve rekombinojenik etkilerinin araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Öğrenci: Serap Kocaoğlu

Danışman: BÜLENT KAYA

Bu çalışmada, Drosophila melanogastefâe somatik mutasyon ve rekombinasyon testi (SMART) İle bazı antidepressant ilaçların (Fluoxetine, Fluvoxamine Paroxetine,. Sertraline, Tianeptine ve Trazodone) etkileri araştırılmıştır, iki çekinik gen, multiple wing hair (mwh) ve flare (fir3), bakımından transheterozigot olan üçüncü evre larvalar pupa oluşumuna kadarki gelişim süresince her bir ilacın altı farklı konsantrasyonu (0.01, 0.1, 1, 2.5, 5 ve 10 mM) ile beslenerek uygulamaya alınmışlardır. Paroksetin'in 5 ve 10 mM'lık derişimleri larval evrede toksik etki göstermiştir. Uygulama sonrasında Paroksetin'in 5 mM'lık konsantrasyonundan elde edilen az sayıdaki birey istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Ancak 10 mM'lık konsantrasyonda, yaşayan birey olmadığı için değerlendirme yapılamamıştır. Bu yüzden Paroksetin hariç diğer ilaçların altı farklı konsantrasyonu çalışılmıştır. Yapılan çalışmada, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tüm konsantrasyonlar için istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Test edilen tüm antidepressantlar ya negatif ya da istatistiksel olarak anlamsız sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak bu ilaçların kullanılan derişimlerinin Drosophila melanogaster'de mutasyon veya rekombinasyon oluşumuna neden olmadığı saptanmıştır.