Psikiyatri klinik hemşirelerinin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Ahmet Göktaş

Danışman: KADRİYE BULDUKOĞLU

Bu araştırma, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Türkiye'de yedi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Mayıs-Ekim 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada örnekleme yöntemine gidilmeyerek tüm evrene ulaşılmaya çalışılmış ve araştırma 304 hemşire (%62.8) ile tamamlanmıştır. Veriler, "Bilgi Formu" ve "Hemşirelerin Fiziksel Tespite İlişkin Bilgi Düzeyi, Tutum ve Uygulamaları Ölçeği" ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmış ve SPSS programında yüzdelik, ortalama, T Testi, Ki-Kare, Nonparametrik testler ve Kolmogorov-Smirnov normallik testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 34.73±7.48 olduğu, %70.1'inin kadın, %74.3'ünün evli, %54.9'unun lisans mezunu olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel tespite bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve hemşirelerin çoğunluğunun (%65.8) fiziksel tespite alternatif yöntemleri kullanmadıkları saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulama puan ortalamaları sırasıyla 7.75±1.27, 27.29±4.12 ve 38.58±2.61 olarak bulunmuştur. Fiziksel tespit uygulamayanların (p=0.031) bilgi puan ortalaması anlamlı olarak diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Yaşları 20-35 arasında (p=0.044), bekar (p=0.026) ve fiziksel tespit uygulamayanların (p=0.034) tutum puanları istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Kadın hemşirelerin (p=0.005) ve 10 yıl ve üzerinde psikiyatri kliniğinde çalışma deneyimi olanların (p=0.03) uygulama puan ortalaması anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi düzeylerinin iyi, tutumlarının olumsuz ve uygulamalarının mükemmele yakın olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında, hemşirelere fiziksel tespit ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamalarını ilerletecek, kapsamlı ve uygulamalı eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmiştir.