Bazı biber (Capsicum annuum L.) çeşitlerinde anter kültürü yöntemiyle haploid bitki elde edilmesinde mevsimin ve bitki yaşının etkilerinin araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: Funda Ayar

Danışman: NURGÜL ERCAN

Bu çalışmada, Kekova ve Sera-Demre 8 biber çeşitleri kullanılarak haploid bitki elde edilmesinde, mevsimin ve bitki yaşının etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın bitki yetiştirilme aşaması Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisinde, doku kültürü çalışmaları ise Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doku Kültürü Laboratuarında 2000-2002 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan biber çeşitlerinde mevsim etkisi yaz ve kış olmak üzere iki farklı dönemin karşılaştırılması şeklinde, bitki yaşının etkisi ise aylık olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, her mevsim kendi içerisinde değerlendirilerek bitki yaşının etkisi ve iki mevsim de kendi aralarında karşılaştırarak mevsimin etkisi ortaya konmuştur. Yapılan istatistiki analizlerde, çeşit x dönem interaksiyonu ile bitki yaşı bakımından dönem içerisindeki aylar arasında farklılıklar saptanmıştır.Elde edilen sonuçlarda, yaz döneminde Kekova çeşidinin % 4.97'lik embriyo oluşum oranı ile Sera-Demre 8 çeşidinden (% 1.49) daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Kış döneminde ise Sera-Demre 8 (%4.26) çeşidinin Kekova (%2.69) çeşidinden daha yüksek oranda embriyo oluşturduğu saptanmıştır. Yaz döneminde Kekova çeşidinde çiçeklenmenin 2. ayı olan Haziran ayı (%7.3), Sera-Demre 8 çeşidinde ise çiçeklenmenin 3. ayı olan Ağustos ayı (%3.96) en yüksek embriyo oluşumunun sağlandığı ay olarak tespit edilmiştir. Kış döneminde hem Kekova (%7.70) hemde Sera-Demre 8 (%8.75) çeşidinde çiçeklenmenin 4. ayı olan Şubat ayında en yüksek embriyo oluşum oranları elde edilmiştir.