Fourier dönüşümü bilinen bir fonksiyonun toplanabilirlik metodları ile oluşturulması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Matematik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1999

Öğrenci: MELİH ERYİĞİT

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): İLHAM ALİYEV

Tüm reel eksende Lebesgue anlamında integrallenebilir bir fonksiyonun Fourier dönüşümü verildiğinde fonksiyonun kendisinin oluşturulması meselesi ve benzer şekil de, [0, 2n] arlığında integrallenebilir bir fonksiyonun Fourier katsayıları verildiğinde, bu katsayılar vasıtasıyla fonksiyonun kendisinin oluşturulması meselesi Harmonik Analizin önemli problemi olarak ortaya çıkmış ve bir çok ünlü matematikçinin, örneğin, Hardy ve Littlewod, Cesaro, Poisson, Bochner, Riesz, Zygmund'un v.s ilgi odağı olmuştur. İntegrallenebilir bir fonksiyonun Fourier dönüşümü integrallenebilir olmaya bilir. Dolayısıyla, bu durumlarda Fourier dönüşümü vasıtasıyla fonksiyonun ken disini oluşturmak için Ters Fourier dönüşümünü uygulamak mümkün olmayabilir. Fakat fonksiyon hakkında tüm bilgiler, onun bir anlamda duali olan Fourier dönü şümünde bulunduğundan, matematikçiler bu bilgileri Fourier dönüşümünden edin menin yollarını düşünmüşler ve böylece değişik toplanabilirlik (summability) metod- ları ortaya çıkmıştır. Bu metodlann içinde en ünlüleri Abel-Poisson, Gauss- Weierstr- ass ve Riesz-Bochner metodlarıdır. Biz bu çalışmada adı geçen toplanabilirlik metodlarını ayrı ayrı inceleyerek onların Harmonik Analizde oynadıkları önemli rolü ortaya koyduk. Ayrıca tezimizin bulgular kısmında Riesz-Bochner ortalamalarının fonksiyona bir tür pürüzsüzlük noktalarında yakınsama hızını gösterdik.