Bariatrik ve metabolik cerrahi sonrası uzun dönem hasta deneyimleri: Fenomenolojik bir çalışma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DEFNE DİZLEK

Danışman: Emine Çatal

Amaç: Bu araştırma bariatrik ve metabolik cerrahi geçiren hastaların uzun dönem deneyimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma fenomenolojik desen kullanılarak yapılmış nitel bir araştırmadır. Araştırmada bariatrik ve metabolik cerrahi uygulanan ve ameliyatının üstünden en az 5 yıl geçmiş gönüllü 16 katılımcı ile kartopu örnekleme tekniğiyle görüşülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla, derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi, betimsel analiz, tematik analiz ve metafor aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada katılımcıların 10'u kadın, 6'sı erkektir. Katılımcıların biri ayarlanabilir gastrik band cerrahisi geçirmiş olup diğerlerine sleeve gastrektomi ameliyatı uygulanmıştır. Verilere yapılan içerik analizi sonucunda; ''duygu ve düşünceler'', ''kazanımlar'', ''ameliyatın getirdiği zorluklar'', ''süreç yolculuğu'' olmak üzere 4 ana tema ve 28 alt temaya ulaşılmıştır. Sonuç: Bariatrik ve metabolik cerrahi geçiren bireylerin bu deneyimleri; ameliyat sonrası yaşadıkları duygu ve düşünceler, kazanımlar, ameliyatın getirdiği zorluklar ve süreç yolculuğu şeklindedir. Hem olumlu hem de olumsuz deneyimleri içeren bu temalar bireylerin cerrahi sonrası süreciyle ilgili bilgi vermektedir. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, metabolik cerrahi, uzun dönem hasta deneyimleri.