Isıya dayanıklı hidrofob-oliofob kaplamalar

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Öğrenci: Mehmet Uyanık

Danışman: ERTUĞRUL ARPAÇ

Bu çalışmada SİÛ2, SiC, AlaOs gibi farklı seramik tozlar içeren, ısısal ve kimyasal dayanımı olan, hidrofob ve oliofob özellik gösteren teflona alternatif organik bazlı kaplamalar geliştirilmiş ve bu kaplama karışımlarıyla alüminyum yüzeyler spin coating (döndürerek kaplama) yöntemiyle kaplanmıştır. Bu çalışmada organik matriks olarak yüksek ısısal dayanımı olan poliimid yapılar sentezlenmiş ve bu yapıya hidrofob-oliofob özellikler kazandırmak için flor oligomerler, sertlik kazandırmak için farklı boyutta seramik tozlar eklenmiştir. Kaplamalar ısısal olarak sertleştirildikten sonra HaO ve n- hekzadekana karşı temas açılan ölçülmüştür. Yapılan kaplamaların özellikleri FT-IR, TGA (Thermogravimetric Analysis), SEM (Scanning Electron Microscopy) ve elementel analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Bu çalışmada, seramik tozu içeren kaplamaların, seramik tozu içermeyenlere göre aşınma ve çizilme dayanımlarının ve sertliklerinin daha iyi olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Florolink D l OH içeren kaplamaların su ve n-hekzadekan ile temas açılarının da yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; ısıya dayanıklı, mekanik dayanımı oldukça iyi olan, hidrofob ve oliofob özellik gösteren kaplamalar sentezlenmiştir.