El Kaide Terör Örgütünün İdeolojik Kökenleri ve Eylemsel Dönüşümü

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslar Arası İlişkiler Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Yusuf Kenan Polat

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): FULYA ÖZKAN

Dünyanın siyasi açıdan belki de en problemli ülkelerinin bulunduğu Ortadoğu coğrafyası, yüzyıllardır devam eden sosyo-ekonomik sorunların yanında süreklilik arz eden çatışma alanlarının bolluğu ile de dikkat çekmektedir. Uluslararası sistemin yapısındaki dönüşümler, ekonominin küresel düzeyde geldiği nokta ve sosyal problemler, Ortadoğu'daki çatışma ve terör ortamını körüklemektedir. Bu çatışma ve terör ortamının mevcudiyetini sürekli olarak devam ettirmesinde uluslararası aktörlerin bölgeye yönelik nüfuz artırma girişimleri sonucunda oluşan reaksiyoner oluşumların yanı sıra yine uluslararası aktörlerin girişimleriyle hayat bulan bazı terör örgütleri de önemli rol oynamaktadır. Bu tezin amacı da Soğuk Savaş sonrası dönemde süper güç olarak adlandırılan ABD'nin karşısına "ana düşman" olarak çıkabilmiş olan El Kaide terör örgütünün ideolojik kökeninin ve eylemlerinin dönüşümünün incelenmesidir. Tezde, El Kaide terör örgütünün kuruluşundan itibaren yaptığı eylemlerin hangi evrelerden geçtiği, örgütün geçmişten bugüne sunulan veriler ışığında önümüzdeki süreçte uluslararası siyaseti ne şekilde etkileyebileceği değerlendirilmeye çalışılmıştır.