Konaklama işletmelerinde çalışanların iş tatmini, motivasyonları ve demografik faktörleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi; bir oteller grubu bünyesindeki 5 yıldızlı zincir otel işletmelerine yönelik bir uygulama

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Nurhak Akbudak

Danışman: UFUK DURNA

Çalışanların verimliliğinin artması ve bu durumun örgüt etkinliğine yansıması, oldukça önemlidir. Örgütsel başarı, çalışanların iş görme yetenekleri ile doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmada, turizm sektöründe, iş tatmini ile motivasyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan Rixos Grup Otel çalışanları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Anketler 190 kişiye uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anketler güvenilir ölçeklerden ve demografik sorulardan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 16 paket programı ile çözümlenmiştir. Veri çözümlemesinde, frekans, yüzde, t testi ve ANOVA testi istatistiklerinden ayrıca korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada cinsiyet, eğitim durumu, turizmle ilgili eğitim alma durumu, bulunduğu işyerinde çalışma süresi ve sektörde çalışma süresi ile iş tatmini arasında anlamlı ilişki mevcuttur. Bununla birlikte motivasyon ile sadece medeni durum arasında anlamlı ilişki mevcuttur. Ayrıca iş tatmini ve motivasyon arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır.