Dijital dönüşümün örgütsel değişim ve iş süreçlerine etkisine ilişkin çoklu durum çalışması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CİHAN KAYA

Danışman: Tayfun Yörük

Günümüzde dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler örgüt içerisindeki tüm yapıları etkilemektedir. Örgütlerin kendi bünyelerinde kullandıkları bilgi teknolojileri, örgütün yapısıyla uyumluluğunu ve verimliliğini artırmaktadır. Bu nedenden dolayı, özellikle bilgi teknolojileri, örgütsel yapılar ve iş süreçleri önemli bir araştırma kaynağıdır. Bu çalışmada, dijital dönüşüm süreçlerinin iş uygulamalarına, iş süreç ve modellerine ve örgüt yapısına etkisi incelenmektedir. Bu bağlamda, işletmelerin yaşanan dijital dönüşüm süreçlerinde kullandıkları dijitalleşme ve Endüstri 4.0 enstrümanlarından ne denli faydalandıkları, örgüt içi yaşanan bu dijital değişim karşısında adaptasyonun nasıl sağlandığı, ne gibi faydalar ve engeller ile karşılaştıklarının belirlenmesi istenmektedir. Böylelikle dijital dönüşüm sürecine girecek veya bu sürecin daha başında olan işletmelere bir yol gösterilmesi hedeflenmektedir. Çalışmada önce dijital dönüşümün genel boyutları, dijital dönüşüm uygulamaları, örgütsel değişim ve dijital dönüşümde örgütsel değişim konuları ele alınmaktadır. Sonra, dijital dönüşümle alakalı 13 soruluk nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile örneklem olarak seçilen Antalya ilinde faaliyet gösteren 4 firmadan 8 katılımcının görüşleri alınarak veriler elde edilmiştir. Katılımcıların seçimi ise dijital dönüşüm alanında bilgi sahibi olan ve işletme içerisinde bu dönüşümün bizzat içerisinde olan çalışanlarla gerçekleşmiş olup ölçüt örnekleme yönteminden faydalanılmıştır. Toplanan veriler çoklu durum analizi yöntemiyle incelenmiş ve işletmelerin dijital dönüşüm uygulamalarının kullanımında özellikle kurumsal kaynak planlaması ve yönetim bilgi sistemi uygulamalarının kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan incelenen firmaların çalıştıkları sektörlere göre diğer dijital dönüşüm enstrümanlarının kullanımında farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır. Fiziksel üretim yapan firmaların genel anlamda bütün Endüstri 4.0 uygulamalarını kullanmayı hedefledikleri gözlenirken; diğer firmalar büyük veri, bulut bilişim ERP sistemleri ve YBS sistemleri gibi teknolojileri kullandıkları gözlemlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bir diğer sonuç ise; işletmelerin dijital dönüşüm süreciyle beraber yaşanan örgütsel değişimde çalışanların adaptasyonunu örgüt içi eğitimlerle yaptıkları sonucuna varılmıştır.