Örgütsel çatışma yönetiminde cinsiyet faktörünün etkisi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Öğrenci: Uğur Öztaş

Danışman: AYFER FERDA ERDEM

Çatışmanın insan düşüncesini (tanrı ve sevgi dışında ) her şeyden daha çok meşgul ettiğisöylenir. İnsan hayatında bu kadar önemli yer teşkil eden çatışma, insanların en önemli yapıtaşı olarak meydana getirdikleri örgütlerde de çok büyük öneme sahiptir. Örgütü meydanagetiren insanların sosyal bir varlık olarak birbirleriyle sürekli sosyal ilişkiler kurarlar. Builişkiler sırasında birbirlerinden birey olarak kişilik, algı, fikir, değer, ihtiyaç, amaç gibidurumlardan farklılık gösteren insanlar, her konuda anlaşmaları beklenemez. Ancak sosyalilişkilerin insanın hayatında büyük öneme sahip olması, onun ilişkileri düzenli ve iyi olmasıiçin bazı durumlara uyma zorunluluğu getirmiştir. Bireylerin biçimsel ve sosyal ilişkilerindeyaşadığı anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların, zaman içerisinde çatışmalara dönüşerek örgütselyaşamı da etkilediği görülmektedir.Örgüt olgusunun içinde yok sayılamayacak bir öğesi olan çatışma, yıllarca bilimadamlarının ele aldığı bir konu olmuştur. Bu çalışmada örgütsel çatışmaları, bunların çözümyollarını ve yöneticilerin karşı karşıya kaldıkları çatışma durumunda hangi çözüm yollarınabaşvurduklarını ele almış olup, birinci bölümde örgütsel çatışma hakkında genel bilgilere yerverilmiştir. Çatışmanın tanımı geniş bir şekilde ele alındıktan sonra, sırasıyla çatışmanınnedenleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra süreç olarak çatışmanın nasıl oluştuğunu, bukonu da literatürde önde gelen bilim adamlarının ele alış şekliyle belirterek, çatışmanınsınıflandırılması yapılmıştır. Birinci bölümün son kısmında örgüt açısından çatışmanınyönetsel değerlendirilmesi yapılıp, örgüt açısından önemi ele alınmıştır.Örgütsel çatışma yönetimi ile örgütsel çatışmayı çözümleme hep aynı terimmiş gibikullanılsa da örgütsel çatışma yönetimi, çatışmayı çözümlemeyi de içine alan geniş birterimdir. Çalışmanın ikinci bölümünün ilk kısmında örgütsel çatışma yönetimi ve örgütselçatışmayı yönetme yaklaşımlarına değinilmiştir. İkinci kısımda ise bu konuda yine literatürdeönde gelen bilim adamlarının örgütsel çatışmayı yönetmek için hangi çatışma çözümyöntemlerine başvurdukları yer verilmiştir. Çatışma çözümünde kullanılan yöntemler, örgütündevamlılığı ve verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle yöneticiler,çatışmanın fonksiyonel olup olmadığının kararını verip örgüt için en uygun çatışma çözümyolunu seçmelidir.Günümüzde artık iş dünyasında ?yöneticiliğin erkeklere özgü bir meslek olduğu?değişmektedir ve kadın yöneticilerin işyerlerine farklı bir hava taşıdıkları,gerek yönetimfonksiyonun ele alış şeklinin erkeklere göre farklı ve benzer yönlerinin olduğu, gerekse deörgüt kültürünün meydana gelmesinde, kadın yöneticilerin erkeklerden ayrılan yönleri,etkileri ve benzeri konular bilimsel çalışmalar açısından ele alınmaya başlandığı sıkçagörülmektedir. Bu görüşten hareketle kadın ve erkek yöneticilerin yönetsel tutum vedavranışları açısından karşılaştırmalar üçüncü bölümde yer bulmuştur.Çalışmanın son bölümünde ise ikinci ve üçüncü bölümden hareketle, örgütsel çatışmanınyönetiminde kadın ve erkek yöneticilerin kullandıkları çatışma çözüm stratejileri açısındannasıl bir fark veya benzerlik gösterdiklerini uygulama alanından elde ettiğimiz verilerle birdeğerlendirme yapılmaktadır.