Civata bağlantılarında öngerilme kaybının incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makina Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: Burak Meşhur

Danışman: HİKMET RENDE

Bu çalışma kapsamında M8, M10 ve M12 8.8 kalite civatalar, C1050 İmalat çeliği, ss304 Paslanmaz çelik ve Alüminyum flanşlar kullanılarak çeşitli yüzey pürüzlülüğü değerlerine sahip yüzeylerde sıkılarak öngerilme kayıpları ölçülmüştür. Ölçümlerde ultrasonik civata ölçer kullanılmıştır. Deneyler sırasında flanş yüzeylerinin ilk ve son haldeki pürüzlülük değerleri de ölçülerek pürüz ezilmesine bağlı plastik deformasyon miktarları da saptanılmaya çalışılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda literatürde verilen sürtünme katsayıları, öngerilme kayıpları, plastik deformasyon miktarlarının aslında daha az olduğu saptanmıştır. Bu durum civataların aşırı sıkılmasına sebep olarak akma sınırının dahi aşılmasına sebep olabilmektedir.