Yapı malzemelerinin sol-jel yöntemi ile su itici kaplanması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Muharrem Gün

Danışman: ERTUĞRUL ARPAÇ

Bu çalışmada, yapı malzemelerinin bünyesine su girişi önlenmeye çalışılmıştır. Bunun için Sol-jel yöntemi kullanılarak tuğla, beton, gazbeton numuneleri, faklı oranlarda organik olarak modifiye edilmiş silanlar (Metiltrietoksisilan (MTEOS), Propiltrimetoksisilan (PTMOS), Feniltrietoksisilan (pHTEOS), Viniltrimetoksisilan (VTMOS)) içeren çözeltilerle kaplanmıştır. Kaplama çözeltisi olarak toplam silan yüzdesi %10 ve %30 olan, organik olarak modifiye silan: Tetraetoksisilan (TEOS) mol oranı 4:1 olan ve TEOS 'a göre mol oranı %5 ve %10'tak 3,3,4,4,5,5,6,6,7,7,8,8- Tridekaflorooktiltrietoksisilan (F-Silan) içeren çözeltiler kullanılmıştır. Kaplamada kullanılan silanların hidrolizi için 0,1 N HC1, çözgen olarak da mutlak etanol kullanılmıştır. Elde edilen kaplamaların performansla rının kıyaslanması için tuğla, beton, gazbeton numuneler farklı oranlarda ticari kaplama çözeltileri ile de kaplanmıştır. Bütün kaplamalar numunelere vakumlu ve vakumsuz olmak üzere iki ayrı ortamda uygulanmıştır. Kaplanan numunelerin su absorbsiyonları, oda sıcaklığında bünyelerinde bulundurabildikleri nem oranları belirlenmiş ve kondenzasyon testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, farklı çözeltilerle kaplanan yüzeylerdeki su tutunma açılan goniometre ile ölçülmüş ve birbirleri ile kıyaslanmıştır. Çalışma sonucunda, yapı malzeme yüzeylerine uygulanan su itici kaplamaların su absorbsiyonunu engellediği gözlenmiştir.