2.4 GHz Wi-Fi Üniteleri Aracılığıyla Duvar Arkası Hareketli Nesne Tespiti İçin Wi-Gör Sistem Tasarımı

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Haydar CAN ACAR

Danışman: Selçuk Helhel

Tezin amacı; görsel erişim ve keşif imkânının olmadığı kapalı mekanlarda bulunan hareketli nesnelerin (çalışmamızda insan hareketi olarak seçilmiştir) kablosuz ağ elemanı olarak kullanılan 2.4GHz’de çalışan Wi-Fi işaretleri aracılığı ile belirlenmesidir.  Bu çalışmanın doğal bir parçası olarak İngilizcesi ( WiFi based Vision: Wi-Vi) olan WiFi tabanlı görme sistemleri- (Wi-Gör) konusunda bilgi ve tecrübeye sahip bir kritik insan gücü oluşturmak.

Sistemin literatürde gidermeye yönelik olduğu eksiklikler; kritik öneme sahip kurtarma operasyonlarında, yangın, gaz kaçağı gibi afet durumlarında bina içerisinde kalan insanların tespitinde ve diğer birçok senaryoda kullanılabilecek olması; akıllı telefona ekli Wi-Fi kamera sayesinde kalabalık alışveriş merkezlerinde yol bulmaya yardımcı olması; kullanıcıların bilinmeyen mekanlarda ya da karanlık bir sokakta yürürken saldırıyı sezmeyi sağlayabilmesi; bir binanın ışıklandırma ve ısıtma/soğutma sistemini otomatik kontrol etmeye izin vermesi;  gelecekte ev aletlerinin herhangi bir kişinin müdahalesi olmadan mimikler yardımıyla kontrol edilebilecek olması [1, 2].

Ulaşılmak istenen stratejik hedefler; Wi-Gör sistemleri, yakın gelecekte akıllı telefonlara standart donanım olarak eklenecek olması, özellikle kurtarma ekiplerinin depremde enkaz altında kalanların yerini bulmasını sağlayacak olması, ayrıca bir mekana giren suçlunun profilinin Wi-Fi sinyalleri aracılığıyla polis tarafından görüntülenebilmesi [3, 4, 5].