TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) astrolabıyla 2002 yılı ve 2003 yıllarında elde edilen güneş yarıçap değerlerinin güneş’in leke çevrimi ile ilişkisinin araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Öğrenci: Ayşe Yadikar Yüceer

Danışman: BÜLENT ULUĞ

Bu çalışmada, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Güneş Astrolabıyla 2002- 2003 yıllarında ölçülen Güneş yarıçap verileri ve SIDC (Brussels World Data Center for Sunspot Index) tarafından elde edilen Güneş leke sayıları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu dönemde, CCD (Charged Coupled Devices) video kamerayla, 2002 yılında 506 ve 2003 yılında 624, toplam 1130 Güneş yarıçap ölçümü yapılmıştır. Bu çalışmadaki analizlerden Güneş yarıçapının 2 yıl üzerinden yılda 0".02 artış sergilediği görülmüştür. Buna ek olarak, Güneş yarıçapı ve 23. çevrimin minimum etkinliğini kapsayan Güneş leke sayısı arasında zayıf bir ilişki elde edilmiştir ve ilişki katsayısı -0.35 olarak bulunmuştur.