Gossypol'ün insan meme, serviks, H1299 hücrelerinde gösterdiği antitümoral etkinin ve bazı savunma enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: Esra Eraslan

Danışman: KAYAHAN FIŞKIN

Pamuk tohumundan izole edilen polifenolik bir bileşik olan gossypol'ün potansiyel bir kontraseptif, antimikrobiyal ve antikanser ajan olduğu bilinmektedir. Son yıllarda, gossypol pek çok tümör hücre hattının büyümesini durdurmuş ve gossypol'ün iyi bir antikanserojenik ilaç olduğu ileri sürülmüştür. Daha önce yapılan pek çok çalışmada gossypol'ün göstermiş olduğu bu antitümoral aktivite bildirilmiştir. Çalışmamızın amacı üç hücre hattında; meme (MCF-7), serviks (ME180) ve akciğer (H1299) gossypol'ün hücre ölümünü, DNA fragmentasyonuna (kırıklarına) yol açarak, uyarıp uyarmadığını ve antioksidan enzimlerden katalaz, glutatyon redüktaz ve glutatyon-S-transferaz aktivitelerini baskılayıp baskılamadığım araştırmaktır. öncelikle, Gossypol'ün büyümekte olan tümör hücreleri üzerinde gösterdiği etkileri inceledik. Hücreler Gossypol ile dört farklı dozda (5, 10, 15 ve 20 uM), üç farklı zaman diliminde ( 24, 48 ve 72 saat) inkübe edildiler. Gossypol uygulaması sonunda hücrelerde gösterdiği sitotoksik etki MTT testi ile belirlendi. Daha sonra DNA agaroz jel elektroforezi kullanılarak gossypol uygulanan ve uygnmayan hücrelerin genomik DNA'larında meydana gelen fragmentasyonlarkarşılaştırıldı. Gossypol'ün apoptozisi uyarması nedeniyle farklı fragmentasyonlar gözlendi. Gossypol uygulamasının sonunda gossypol ile inkübe edilmiş hücreler ve kontrol grubu hücreler arasında enzim aktivitelerî açısından önemli bir fark bulundu. Gossypol bu etkisini doza ve zamana bağlı olarak başarmıştır. Çalışmamız sonucunda gossypol'ün katalaz, glutatyon redüktaz ve glutatyon-S- transferaz enzimleri için potansiyel bir inhibitor olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmadan elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir ve diğer çalışmalarla karşılaştırılıp tartışılmıştır. Çalışmamızın sonunda çalıştığımız üç hücre hattı için, gossypol'ün tümör büyümesi ve enzim aktivitesi açısından iyi bir inhibitor olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlarımız; meme, serviks ve akciğer kanser tedavisinde gossypol'ün yararlı bir terapik ajan olabileceğini göstermektedir.