Antalya Bölgesinde Buğday, Pamuk ve Mısır Üretimi Yapılan İşletmelere Uygun Mekanizasyon Araçlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1999

Öğrenci: Murad ÇANAKÇI

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): İBRAHİM AKINCI

Bu çalışmada, Antalya Bölgesi'nde buğday, pamuk ve mısır üretimi yapılan işletmeler için optimum traktör gücü ve tarım iş makinalan büyüklükleri belirlenmiştir. Araştırma Bölgesi olarak buğday, pamuk ve mısır tarımının yoğun olarak yapıldığı Merkez ilçe, Serik ve Manavgat ilçelerinin sulu tarım alanları seçilmiştir. Tarımsal işletmelere uygun mekanizasyon araçlarının belirlenmesinde "En Düşük Gider Yöntemi" kullanılmıştır. Yöntemde yer alan eşitliklerin çözümü için Excel 7.0 programında bir spread-sheet model oluşturulmuştur. Eşitliklerde kullanılan veriler, bölgede yapılan anket çalışması sonuçlan ve literatür değerlerinin derlenmesiyle elde edilmiştir. Zamanlılık giderlerinin belirlenmesinde kullanılan çalışılabilir gün olasılıktan, İŞGÜNSAY adlı bir bilgisayar programı yardımıyla bulunmuştur. Spread-sheet modelde 5 farklı üretim alanı ve 8 farklı ürün deseni oluşturulmuş ve bu özellikteki işletmeler için optimum traktör kuyruk mili gücü ve tanm makinalan iş genişlikleri saptanmıştır. Araştırma sonuçlanna göre; optimum traktör gücüne, üretim alanının ve ürün deseninin etkili olduğu, tanm makinalan büyüklüğüne ise ürün deseni, üretim alanı ve traktörün yıllık kullanım süresinin etkili olduğu belirlenmiştir.