Antalya - Aksu çayı (nehri) ve kollarında bulunan balık türlerinin saptanması üzerinde bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1991

Öğrenci: Fahrettin Küçük

Danışman: RAMAZAN İKİZ

Bu çalışmada Antalya-Aksu Çayı ve kollarında bulunan balık türleri diagnostik özelliklerinden yararlanılarak saptanmıştır. Balık örneklerinin yakalanmasında elektro-şok, çeşitli göz açıklığında fanyalı ağlar, serpme ağ ve çeşitli oltalar kullanılmıştır. Çalışmada, yakalanan balık örneklerinin 162 adetini tür ve alttür seviyesinde teşhisinde çeşitli araştırıcılarca tavsiye edilen tayin anahtarlarından yararlanılmıştır. Balık örneklerinin yakalanmasında elektro-şok aleti östarin bölge hariç diğer bölgeler için en etkili avlama aracı olarak saptanmıştır. Uygulama sonunda, Aksu Çayı ve kollarında osteichthyes classisinden 8 familyaya ait Anguilla anguilla (yılan balığı), Salmo gairdneri (gökkuşağı alabalığı), Cyprinus carpio (sazan balığı), Barbus cap i to pectoralis (bıyıklı balık, siraz), Vimba vimba tenella (eğrez), Capoeta capoeta angorae (karabalık, siraz), Noemacheilus angorae (çöpçü balığı), Stizostedion lucioperca (sudak), Clarias lazera (sekiz bıyık, gelin balığı), Mugil cephalus (has kefal), Mugil auratus (altınbaş kefal) ve Alosa fal lax nilotica (tirsi balığı) balık türlerinin yaşadığı saptanmıştır. Bu türlerden Anguilla anguilla, Vimba vimba tenella ve Barbus cap i to pectoralis türleri diğer türlere göre çayda daha geniş bir alanda dağılım göstermektedir.