Erkenci ve çekirdeksiz üzümlerin (vitis vinifera L.) embriyo kültürü yoluyla çoğaltılması üzerine araştırmalar

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1998

Öğrenci: Ayşe Yalçın

Danışman: HALİL İBRAHİM UZUN

Araştırmada, çekirdeksiz üç üzüm çeşiti (Perlette, Yalova Çekirdeksizi ve Banş), üç erkenci çeşiti (Uslu, Early Cardinal ve Trakya İlkeren) ve bu iki grubun melezleri (Uslu x Perlette, Trakya İlkeren x Banş)' nin embriyolan, tam çiçeklenmeden 40, 50 ve 60. gün sonra övül embriyo kültürüne alınmışlardır. Övül ve embriyolar katı Cain (C), Nitsch ve Nitsch (NN) ve E20A besi ortamlannda kültüre alınmıştır. Embriyo çimlenme oranlan, çeşitlerin ömek alma zamanlanna ve kullanılan besi ortamlanna göre farklılıklar göstermiştir. En fazla embriyo çimlenme oranı, çekirdeksiz çeşitlerde tam çiçeklenmeden 40 gün sonra C ortamında kültüre alınan ovüllerden, erkenci çeşitlerde tam çiçeklenmeden 50 gün sonra E20A ortamında kültüre alınan ovüllerden, melezlerde ise C ve E20A ortamlanndan sağlanmıştır. Embriyo kültürü kullanarak, stenospermokarpik çekirdeksiz üzümlerin, erkenci üzümlerin ve bunlann melezlerinin embriyolanndan bitki eldesi mümkündür.