Antalya'da yayılış gösteren kuyruksuz kurbağa (ordo : anura) türlerinin helmint faunası

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: Serdar Düşen

Danışman: MEHMET ÖZ

Bu çalışma Antalya ve çevresinde yayılış gösteren kuyruksuz kurbağa türlerinin (Bufo bufo, B. viridis, Hyla arborea, Rana camerani, R. macrocnemis, R. ridibunda) helmint faunasını kapsamaktadır. Şubat 2001 - Aralık 2002 yıllan arasında toplanan 6 türe ait 421 örneğin incelenmesi sonucunda 21 helmint türünün varlığı saptanmıştır. Bu helmint türlerinden 2' sinin Monogenea (Polystoma viridis, Polystoma skrjabini), 12' sinin Digenea (Codonocephalus urniger, Diplodiscus subclavatus, Gorgoderina vitelliloba, Gorgodera cygnoides, Pleurogenoides medians, Prosotocus confusus, Brachycoelium salamandrae, Haplometra cylindracea, Haematoloechus breviansa, Encyclometra colubrimurorum, Dolichosaccus rastellus, Opisthiogfyphe ranae), Tinin Cestoda (Proteocephalus sp.), l'inin Acanthocephala (Acanthocephalus ranae) ve 5 'inin, Nematoda (Rhabdias bufonis, Cosmocerca commutata, Neoxysomatiun sp., Eustrongylides sp. ve Abbreviata sp) gruplarına ait olduğu tespit edilmiştir. Türkiye kurbağalan helmint faunasınınn ortaya çıkarılmasına katkı sağlamayı amaçlayan bu çalışmada tespit edilen helmintlerden Polystoma skrjabini, Haplometra cylindracea, Encyclometra colubrimurorum ve Dolichosaccus rastellus Türkiye için yeni kayıttır. R. ridibunda Brachycoelium salamandrae, R. camerani, Pleurogenoides medians, H. arborea Acanthocephalus ranae ve Cosmocerca commutata için Türkiye'den yeni konak kayıtlan olup aynı zamanda R. ridibunda Encyclometra colubrimurorum ve Abbreviata sp. için H. arborea da Encyclometra colubrimurorum için yeni ara konak kayıtlandır.