GİNE’DE BÜYÜKBAŞ HAYVAN SATIŞ FİYATININ OLUŞUMUNDA ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sekou FOFANA

Danışman: Süleyman Karaman

Pazar geliştirme sürecinde, son yıllarda ürün özelliklerinin ve ürünlerin fiyatını etkileyen faktörlerin belirlenmesi önemli hale gelmiştir. Belirli ürünlerin satışı veya satın alınması sırasında fiyat yanında ürünlerin niteliği, kültürel, sosyal, demografik, psikolojik faktörler oldukça önemlidir. Ürüne özgü özellikler, tüketicinin ürünleri satın alma kararında oldukça etkilidir çünkü bir ürünün fiyatının belirlenmesinde, tüketicilerin üründen beklentileri her zaman önemli olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Beyla bölgesindeki ineklerin özelliklerinin (fenotipik özellikleri açısından) pazar değerini belirlemektir. Diğer bir ifadeyle, ineklerin piyasa fiyatını etkileyen özelliklerin tespit edilmesidir. Bu amaçla araştırma kapsamında Beyla bölgesinde rastgele seçilen dört yerel pazardaki satıcı ve alıcılardan yüz yüze anket yapılarak orijinal veriler elde edilmiştir. Çalışmada, hedonik fiyat analiz için toplam 100 inek tespit edilmiş olup, her ineğin cüsse büyüklüğünü göz ile değerlendirilerek puan verilmiştir.  Anket verileri, sıradan en küçük kareler ve hedonik regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde MS Excel Veri Çözümleme Aracı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ineklerin fiyatının belirlenmesinde; ineğin kalite puanındaki 100 puanlık bir artışın, satış fiyatında 73.289$'lık bir artışa neden olduğu, inek yaşının 1 birim artması sonucunda da satış fiyatının 104,47$’lık bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonunda elde edilen sonuçlar, yetiştiricilerin, pazarlardaki N'dama ırkı ineklerinin fiyatını daha da artırmak için modern yetiştirme sistemini benimsemeleri ya da daha iyi genetik özelliklere sahip inek yetiştiriciliğini tercih etmeleri gerektiğini göstermektedir.