Antalya yöresi (Agama Stellio L. 1758) (Lacertillia : Agamidae) populasyonlarında beslenme biyolojisi üzerinde bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1997

Öğrenci: Serdar Düşen

Danışman: MEHMET ÖZ

Bu çalışmada, 21.06.1995-29.09.1996 tarihleri arasında Antalya Belediyesi sınırlan içinde kalan 4 ayrı istasyondan (Altınova, Topçular, Kampus ve Aksu) yakalanan toplam 91 adet ergin (52 D, 39 E) Ağama stellio (L. 1758) örneğinde beslenme biyolojisi araştırılmıştır. Örneklerin sindirim kanallarından çıkan avların taksonomik grupları belirlenerek sayısal analizleri yapılmıştır. Sayılabilen avların % 99.18'nin Insecta, % 0.32' nin Arachnida, % 0.24'nün Myriapoda, % 0.16' sının Gastropoda ve % 0.08' nin Isopoda gruplarına ait oldukları saptanmıştır. Böcek grupları sayısal çokluklarına göre Hymenoptera (% 73.32), Coleoptera (% 13.42), Homoptera (% 6.83), Hemiptera ( % 3.70), Diptera (% 1.48), Orthoptera (% 0.74), Lepidoptera (% 0.32) ve Blattoptera (% 0.16) ordolanna aittir. Diğer taraftan örneklerden 20'sinde farklı böcek gruplarına ait larva ve yumurta, 28 'inde değişik familyalara ait bitkisel materyal, 63 'ünde Nematoda filumuna ait endoparazitler ve bu 63 örneğin 6'sında da Acarina filumuna ait ektoparazitlere rastlamlmıştır. Ayrıca, araziden canlı olarak yakalanan örneklerin dışkıları hakkında ve türün beslenme davranışı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Tesbit edilen av gruplarından bir kısmının (Homoptera ve Hemiptera takımlarına ait familyalardan bazıları) tarımsal zararlı olan böcek türlerini içermelerinden dolayı söz konusu türün biyolojik mücadeleye katkısı olduğu düşünülmektedir.