Peyzaj tasarımında biyomimikri uygulamaları: Antalya Düzlerçamı Mesire Alanı örneği

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: RUKEN YAŞLI

Danışman: Ahmet Benliay

Değişen yaşam biçimleri, artan nüfus, kaynak değerlerinin korunması ve bozulan çevre koşularına uyum sağlama problemleriyle karşı karşıya kalınan bu yüzyılda, peyzaj tasarımlarında sürdürülebilirlik ve çevresel koruma politikaları çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu nedenle peyzaj projelerinde sürdürülebilirlik, tasarım ve planlama aşamalarında birçok yaklaşım biçiminin kullanılmasında itici bir güç olmuştur. Bu tasarım yaklaşımlarından biri olan biyomimikri, doğayı ilham kaynağı olarak kullanmak, sürdürülebilir çözümler üretmek için biyolojik formların, süreçlerin ve sistemlerin işlevsel temelini taklit etmek demektir. Bu çalışma kapsamında daha önce iki kez peyzaj tasarımı yapılmış olan Düzlerçamı Mesire Alanı için yapılan analiz çalışmaları sonucu alanın zayıf noktaları belirlenerek biyologlar ile görüşülmüş ve biyomimikri yaklaşımı ile bir peyzaj tasarımı çalışması hazırlanmıştır. Çalışmada yapılan peyzaj tasarım uygulamaları, bir anket düzenlenerek 400 katılımcının görüşlerine sunulmuş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Anket verileri kapsamında frekans, yüzde, Cronbach Alpha, Ki-Kare, KR-20, Fisher Kesin Olasılık analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre yapılmış olan biyomimikri temelli tasarım önerileri anket katılımcılarından minimum %80,8 maksimum 91,3 olacak şekilde kabul görmüştür. Bu sonuç biyomimikri temelli yapılan peyzaj tasarımının kullanıcılar tarafından tercih edilebileceği şeklinde yorumlanabilir.